marți, 1 iulie 2008

Sfinţii doctori fără de arginţi Cosma şi Damian
În aceasta luna, în ziua întâia, pomenirea Sfintilor Mucenici si doctori fara de arginti, Cosma si Damian, cei ce s-au savârsit la Roma.

Acesti sfinti au trait în marea cetate a Romei în zilele împaratului Carin, si erau frati, iar cu mestesugul doctori, vindecând nu numai oameni, ci si dobitoace. Ei cereau ca plata de la cei ce se lecuiau doar credinta si marturisirea în Hristos, si nimic altceva. Fiind ei pârâti la împaratul, ca fac vindecarile cu mestesug fermecatoresc, si nevrând sa se lepede de Hristos, ci mai vârtos înca si pe împaratul Carin l-au mântuit din pagânatate, fiind tamaduit de dânsii. Caci acesta, spaimântându-i cu grele chinuri, i s-au desfacut grumajii de i s-a întors obrazul la spate. Si pentru aceasta cei ce se aflasera acolo au crezut în Hristos, pe Care si împaratul cu toti ai casei lui L-a marturisit. Atunci împaratul a liberat pe sfinti, trimitându-i cu cinste la locul lor. Dupa aceea dascalul lor, cel ce i-a învatat mestesugul doctoriei, pizmuindu-i si luându-i, s-a suit cu dânsii într-un munte facându-se a merge ca sa culeaga ierburi de leacuri. Si acolo sculându-se i-a ucis cu pietre.

Pentru rugăciunile sfinţilor mucenici şi doctori fără de arginţi Cosma şi Damian, Doamne, Iisuse Hristoase, miluieşte-ne pe noi!

Este bine de amintit că există două perechi de sfinţi fără de arginţi, cu acelaşi nume - Cosma şi Damian - avînd meşteşugul de doctori. Unii au fost fiii Teodotiei, femeie dreptcredincioasă, care cu pace au adormit şi au fost aşezaţi la locul Feriman. Ei sînt cinstiţi în 1 noiembrie şi nu primeau bani pentru vindecările pe care le făceau, deoarece credeau în Hristos şi tămăduiau cu puterea lui Hristos. Cei care sunt prăznuiţi astăzi petreceau în Roma, avînd un dascăl războinic, care cu vicleşug i-a suit în munte ca să adune ierburi şi i-a ucis cu pietre.

Surse icoane:

http://www.credo.ro/proloage.php?data=0107&i=1

http://surprize.weblog.ro/2007-12-13/235168/Sfin%C5%A3ii-Cosma-%C5%9Fi-Damian.html

Acatistul sfinţilor poate fi citit aici.

Niciun comentariu: