miercuri, 30 iulie 2008

sfintii apostoli Sila, Silvan, Crescent, Epenet si Andronic
Sfintii praznuiti astazi au facut parte din cei 70 de apostoli.
Sfantul Apostol Sila
a fost tovarasul si prietenul devotat al Apostolului Pavel: " Iar Pavel, alegand pe Sila, a plecat, fiind incredintat de catre fraţi harului Domnului. Si strabatea Siria si Cilicia, intarind Bisericile "(Faptele Apostolilor 15 : 40-41). Mai tarziu, Sfantul Sila a devenit episcop in Corint si a dormit intru Domnul cu pace.

Sfantul Apostol Silvan a devenit episcop in Tesalonic si a adormit intru Domnul cu pace. Este pomenit in scrisori atat de catre Sfantul Apostol Pavel - "Fiul lui Dumnezeu, Iisus Hristos, Cel propovaduit de noi voua, prin mine si prin Silvan" (II Corinteni 1:19), cat si de Sfantul Apostol Petru - "Cu Silvan, credinciosul frate, precum socotesc, putine v-am scris voua" (II Petru 5: 12)

Sfantul Apostol Crescent, pe care Sfantul Pavel il mentioneaza in A Doua Epistola catre Timotei – "Că Dimas, iubind veacul de acum, m-a lăsat şi s-a dus la Tesalonic, Crescent în Galatia, Tit în Dalmaţia" (4:10), a devenit episcop in Calcedon si a adus pe multi la dreapta credinta.

Sfantul Apostol Epenet. Despre apostolul amintit in Epistola catre Romani "Îmbrăţişaţi pe Epenet, iubitul meu, care este pârga Asiei, în Hristos" (Epistola catre Romani 16 :5) se stie ca a devenit episcop in Cartagina; a indurat multe chinuri de la pagani, a adus pe multi la credinta in Hristos si a adormit intru Domnul cu pace.

Sfantul Apostol Andronic este pomenit de catre Sfantul Apostol Pavel in Epistola catre Romani - "Imbratisati pe Andronic si pe Iunia, cei de un neam cu mine si impreuna inchisi cu mine, care sunt vestiti intre apostoli si care inaintea mea au fost intru Hristos" (16:7). El mai este cinstit si in ziua de 17 mai impreuna cu Iunia.

Surse:

http://ro.orthodoxwiki.org/Apostoli#Cei_.C5.9Eaptezeci

http://www.sarbatori-crestine.ro/vietile-sfintilor/iulie/sfintii-apostoli-sila-silvan-crescent-epenet-si-andronic-din-numarul-celor-70-30-iulie/

http://ocafs.oca.org/FeastSaintsViewer.asp?FSID=102132

Niciun comentariu: