Apostol si sfant national al Greciei, considerat pe buna dreptate parintele natiunii grecesti moderne si unul din cei mai mari misionari ortodocsi din toate timpurile, figura exemplara a Ortodoxiei din epoca postbizantina, Cosma Etolianul (1714–1779) este din pacate putin cunoscut in Romania. Oferind pentru prima data in traducere romaneasca un „dosar” integral cu privire la aceasta unica si fascinanta personalitate — dosar cuprinzand „viata”, „martiriul”, „didahiile” si „slujba” sa alaturi de un temeinic studiu al unui reputat profesor de teologie grec, parintele Gheorghios Metallinos —, volumul de fata isi propune sa umple un gol considerabil si inexplicabil din literatura duhovniceasca si teologica romaneasca, punand in sfarsit pe cititorul interesat intr-un contact nemijlocit — inviorator si trezitor, stimulator si energizator — cu una din cele mai atractive si pilduitoare personalitati din Ortodoxia ultimelor secole. Aceasta carte de si despre Sfantul Cosma Etolianul — volum care nu trebuie sa lipseasca din biblioteca niciunui preot, teolog sau simplu credincios — nu vrea sa fie o simpla restituire cu valoare istoric documentara, ci in acelasi timp o invitatie la reflectie si un imbold la actiune in lumina exemplului unic in atatea privinte al celui care a stiut sa fie cel mai mare apostol ortodox al epocii moderne: monah, dascal, predicator si martir in slujba Ortodoxiei si a neamului sau. Sfîntul nostru părinte Cosma a fost originar din oraşul Mega Dendron (Copacul Mare) din Aitolia. La vîrsta de 20 de ani, a plecat să studieze la Mănăstirea Vatopedou din Sfîntul Munte Athos. Mai tîrziu, a plecat la Mănăstirea atonită Filotheou, unde a fost tuns în monahism. Cu blagoslovenia stareţului mănăstirii a plecat la Constantinopol. Aici a învăţat arta retoricii şi, apoi, a început să predice prin regiunile din nordul Greciei, în Insulele Ionice şi în Albania, pentru populaţia creştină - care se găsea în necunoaştere, din cauza opresiunii şi cruzimii musulmanilor. În 1776, după ce a reuşit să le întărească şi să le lumineze credinţa, prin multe semne şi minuni, a fost acuzat pe nedrept de conducătorii populaţiei evreieşti şi a fost executat prin strangulare de către musulmanii turci din Albania.
Traducere din engleză după
http://www.iconograms.org/sig.php?eid=58
Actul de canonizare a sfîntului Cosma Etolianul a fost prezentat în anul mîntuirii 1961, în luna aprilie 20 şi spune că "drept pentru care rînduim în sinod şi poruncim în Duhul Sfînt ca de acum înainte şi în veci Cosma Etolianul să fie împreună cu sfinţii Bisericii şi sfinţii mucenici, fiind cinstit de credincioşi prin imne de laudă în ziua a 24-a a lunii august, în care a plecat ca mucenic la Domnul".
2 comentarii:
Sunt adevărate următoarele?
"Sfântul Kosmas i-a învăţat pe cei ce din romei se trag, elenii numiţi vlahi în Grecia şi i-a încurajat cu râvnă paternă pe locuitii satelor renunţe la limba lor nefolositoare şi deteriorată în care s-au strecurat numeroase cuvinte străine. De atunci, toate satele din Zagori, 40 la număr, precum şi satele din alte regiuni, au adoptat limba greacă, renunţând cu toţii la cea valahă"
Asat s-ar chema "ajutor creştinesc".
Doamne ajuta!
Nu stiu daca sint adevarate aceste fapte. Si dupa prezentare se vede ca era un sfint "nationalist". Dar, parerea mea este ca sfintii nu trebuie sa fie judecati. Asa cum nici calendarul - fie ca este nou, fie ca este vechi - nu ne mintuieste, la fel nici limba nu ne mintuieste. Sfintul Paisie Velicikovschi, in Manastirea Nemtului, facea slujbe si citiri in limbile greaca, slavona si romana, aratind deplinatatea Ortodoxiei, dar si diversitatea ei. De aceea, modelul acesta se poate spune ca a fost "preluat" de P. Serafim Rose si de P. Sofronie Saharov. La Manastirea Sfintilor Ioan Botezatorul si Siluan Atonitul din Essex am invatat pentru prima oara sa spun Rugaciunea Mintuitorului Iisus in limba engleza. Si de atunci, de nenumarate ori, o spun in engleza, nu in romana. Post cu folos in continuare!
Trimiteți un comentariu