miercuri, 20 august 2008

sfintul Dionisie din insula Zachintos, sfint al iertarii, sfint facator de minuni si sfint care umbla (Traducere din greaca si engleza Eufemia Toma)

În cele trei zile din perioada 23-26 august 2008 insula Zachintos sărbătoreşte oficial mutarea sfintelor moaşte ale ocrotitorului ei, sfîntul Dionisie. Pentru aceasta, în fiecare zi vor avea loc sfinte slujbe (Vecernii, Sfinte Liturghii, Privegheri) în prezenţa arhiepiscopului Ciprului, părintele mitropolit Hrisostom II. Iar în ultima zi, după Sfînta Liturghie va avea loc procesiunea cu sfintele moaşte în interiorul Sfintei Biserici şi apoi mutarea cinstitelor moaşte în sfînta raclă. Procesiunea sfîntă va fi înconjurată afară de Detaşamentul de Marină al Armatei, de Filarmonica Ministerului de Marină, de Filarmonicile regiunilor Zachintos, Alikes, Arcadi şi Laganas, de Departamentele de Cercetaşi, de reprezentanţi ai şcolilor primare, gimnaziale, liceale şi tehnice.


Biserica din mijloc, sub formă de navă, este cea care adăposteşte cinstitele moaşte ale sfîntului Dionisie


interiorul Bisericii

spre paraclisul unde se află sfintele moaşte


sfînta raclă cu moaştele sfîntului mare făcător de minuni




insula Zachintos


Sursa fotografii: arhiva comunităţii ortodoxe din care fac parte, pelerinaj în Grecia, 2007

Părintele nostru, Sfîntul Dionisie s-a născut în anul 1547, în insula Zachintos, în Marea Ionică. A provenit dintr-o familie nobilă şi a fost educat de călugări, reuşind să înveţe limbile greacă, italiană şi latină. A excelat în teologie şi a primit hirotonia ca preot, cu numele Daniel, în anul 1570. Mai tîrziu, a devenit ieromonah în Mitropolia Zachintos şi Strofades. În 1577 a fost ales episcop în insula Eghina. După un an de vieţuire pe insulă, s-a întors în Zachintos, unde a fost numit episcop şi preşedinte. În 1622 s-a retras şi în 17 decembrie a adormit întru Domnul şi a fost înmormîntat. Trupul lui a fost descoperit intact şi emanînd bun miros de flori şi de tămîie. De aceea, el este cinstit şi a fost proclamat sfînt de către Patriarhia de Constantinopol. Este sărbătorit în 17 decembrie, iar în 24 august Biserica serbează mutarea sfintelor sale moaşte.

Sfînt al iertării
Sfîntul Dionisie este pildă pentru noi pentru iertarea semenilor noştri, dar şi pentru dragoste faţă de ei. În viaţa sfîntului se relatează că un om a venit la chilia lui şi l-a implorat să îl ascundă de urmăritorii lui. Sfîntul l-a întrebat de ce este urmărit şi a aflat că acesta omorîse un călugăr. Acel călugăr era chiar fratele după trup al sfîntului. Sfîntul a fost foarte îndurerat, dar l-a ascuns pe bărbat şi nu l-a predat nici celor care îl căutau, nici justiţiei. Mai tîrziu, ucigaşul s-a pocăit şi a devenit monah la rîndul lui. De aceea, sfîntul este model de iertare pentru noi faţă de cele mai grave greşeli pe care le-ar face cineva împotriva noastră.

Sfînt făcător de minuni
Sfîntul revarsă blagoslovenii tuturor credincioşilor care îl cheamă în ajutor. De asemenea, înfăptuieşte minuni nenumărate. Cea mai recentă minune s-a petrecut în timpul evenimentului din 11 septembrie 2001, cînd Biserica Ortodoxă Greacă Sfîntul Gheorghe, situată chiar lîngă World Trade Center în New York, a fost distrusă. Doar două lucruri au fost descoperite intacte: o cruce şi o icoană din hîrtie a sfîntului Dionisie.

Sfînt care umblă
Moaştele sfîntului se află în Biserica ce îi poartă numele din oraşul Zachintos şi, uneori, este imposibil ca racla să fie deschisă. Se pare că acest lucru se întîmplă atunci cînd sfîntul iese afară şi înfăptuieşte minuni. După ce racla se poate deschide, pe picioarele lui se găsesc alge marine, iar hainele lui sunt uzate. De fapt, papucii lui trebuie să fie înlocuiţi în continuuu, deoarece sunt purtaţi foarte des. Deseori, el este văzut umblînd pe străzi.

Surse:

http://www.romfea.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=1560

http://goarch.org/en/chapel/saints.asp?contentid=342

http://ocafs.oca.org/FeastSaintsViewer.asp?FSID=103564

Niciun comentariu: