vineri, 1 august 2008

pomenirea dreptului Iosif din Arimatea

După acestea Iosif din Arimateea, fiind ucenic al lui Iisus, dar într-ascuns, de frica iudeilor, a rugat pe Pilat ca să ridice trupul lui Iisus. Şi Pilat i-a dat voie. Deci a venit şi a ridicat trupul Lui. Şi a venit şi Nicodim, cel care venise la El mai înainte noaptea, aducând ca la o sută de litre de amestec de smirnă şi aloe. Au luat deci trupul lui Iisus şi l-au înfăşurat în giulgiu cu miresme, precum este obiceiul de înmormântare la iudei. Iar în locul unde a fost răstignit era o grădină, şi în grădină un mormânt nou, în care nu mai fusese nimeni îngropat. Deci, din pricina vinerii iudeilor, acolo L-au pus pe Iisus, pentru că mormântul era aproape. (Evanghelia dupa Ioan 19 : 38-42)

Sfanta Traditie pastreaza mentiunea ca in spatele Bisericii Sfantului Mormant se gasesc mormintele lui Iosif din Arimatea si a lui Nicodim. Intrarea in cele doua morminte
mormintele celor doi prieteni ai Mantuitorului Iisus Hristos

In tarile crestine ortodoxe, exista traditia ca membrii comunitatilor ortodoxe sa isi sarbatoreasca zilele in care sunt pomeniti sfintii ai caror nume le poarta, in loc sa sarbatoreasca zilele in care s-au nascut. Toti cei care poarta numele dupa Iosif cel Drept din Arimatea au astazi zi de sarbatoare. Fie ca acest sfant drept al Noului Testament sa ne ocroteasca pe toti !

Surse: arhiva personală şi http://www.iconograms.org/

Niciun comentariu: