Iar Ştefan, plin de har şi de putere, făcea minuni şi semne mari în popor. Şi s-au ridicat unii din sinagoga ce se zicea a libertinilor şi a cirenenilor şi a alexandrinilor şi a celor din Cilicia şi din Asia, sfădindu-se cu Ştefan. Şi nu puteau să stea împotriva înţelepciunii şi a Duhului cu care el vorbea. Atunci au pus pe nişte bărbaţi să zică: L-am auzit spunând cuvinte de hulă împotriva lui Moise şi a lui Dumnezeu. Şi au întărâtat poporul şi pe bătrâni şi pe cărturari şi, năvălind asupră-i, l-au răpit şi l-au dus în sinedriu. Şi au pus martori mincinoşi, care ziceau: Acest om nu încetează a vorbi cuvinte de hulă împotriva acestui loc sfânt şi a Legii. Că l-au auzit zicând că Acest Iisus Nazarineanul va strica locul acesta şi va schimba datinile pe care ni le-a lăsat nouă Moise. Şi aţintindu-şi ochii asupra lui, toţi cei ce şedeau în sinedriu au văzut faţa lui ca o faţă de înger. (Faptele Apostolilor 6 : 8-15)
Aici, plin de indrazneala, a demonstat cu texte din Scrierile Sfinte ca evreii nu au vrut sa Il recunoasca pe Iisus Hristos drept Mesia, in pofida tuturor semnelor si a minunilor pe care le-a facut. Ba, mai mult, L-au tradat si L-au omorat.
Mutarea sfintelor moaste ale sfantului mucenic Stafan de la Ierusalim la Constantinopol a avut loc in anul 428.
Dupa ce sfantul mucenic Stefan a fost omorat cu pietre de evrei, trupul lui sfant a fost lasat ca sa fie mancat de animale si pasari. Dupa o zi si o noapte, renumitul rabin Gamaliel a trimis oameni ca sa ridice trupul mucenicului. Gamaliel l-a inmormantat pe proprietatea lui, in mormantul lui, nu departe de Ierusalim.
In anul 415 moastele sfantului au fost descoperite in mod minunat si au fost duse la Ierusalim de catre episcopul Ioan si de catre episcopii Eutonius de Sebastia si Elefterie de Ierihon. Din acea vreme, moastele au inceput sa vindece pe multi bolnavi.
Mai tarziu, in timpul imparatului Teodosie (408-450), moastele sfinte au fost duse de la Ierusalim la Constantinopol si asezate in Biserica sfantului diacon Laurentiu (praznuit in 10 august). Cativa ani mai tarziu a fost construita o Biserica inchinata sfantului mucenic Stefan si moastele au fost aduse aici in data de 2 august.
Mana dreapta a sfantului Stefan se pastreaza in camera Serapionov a Lavrei Sfanta Treime sau Lavra sfantului Serghie de Radonej.
Surse: arhiva personală şi http://www.iconograms.org/
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu