sâmbătă, 2 august 2008

mutarea moastelor sfantului mucenic Stefan de la Ierusalim la Constantinopol

http://www.calendar-ortodox.ro/luna/august/august02.htm
Sfantul Mucenic Stefan a fost un evreu, prin neamul din care provenea si – in opinia unor cercetatori – a fost discipolul lui Gamaliel, rabinul care este mentionat in Faptele Apostolilor 5: 34 si 22:3. A fost primul dintre cei sapte diaconi pe care sfintii apostoli i-au ales in Ierusalim pentru a-i ajuta pe cei saraci si pentru face acte de filantropie. Fiind un om plin de credinta si de Duh Sfant, a facut multe semne si minuni pentru semenii lui. Cand a dus disputa cu evreii despre Domnul Iisus Hristos a reusit sa le spulbere cu intelepciune orice argument, asa incat nici unul dintre ei nu i-a facut fata. De aceea, a fost acuzat ca aduce blasfemii si a fost tarat pana la Sanhedrinul (adunarea) celor mai in varsta.

Iar Ştefan, plin de har şi de putere, făcea minuni şi semne mari în popor. Şi s-au ridicat unii din sinagoga ce se zicea a libertinilor şi a cirenenilor şi a alexandrinilor şi a celor din Cilicia şi din Asia, sfădindu-se cu Ştefan. Şi nu puteau să stea împotriva înţelepciunii şi a Duhului cu care el vorbea. Atunci au pus pe nişte bărbaţi să zică: L-am auzit spunând cuvinte de hulă împotriva lui Moise şi a lui Dumnezeu. Şi au întărâtat poporul şi pe bătrâni şi pe cărturari şi, năvălind asupră-i, l-au răpit şi l-au dus în sinedriu. Şi au pus martori mincinoşi, care ziceau: Acest om nu încetează a vorbi cuvinte de hulă împotriva acestui loc sfânt şi a Legii. Că l-au auzit zicând că Acest Iisus Nazarineanul va strica locul acesta şi va schimba datinile pe care ni le-a lăsat nouă Moise. Şi aţintindu-şi ochii asupra lui, toţi cei ce şedeau în sinedriu au văzut faţa lui ca o faţă de înger. (Faptele Apostolilor 6 : 8-15)

Aici, plin de indrazneala, a demonstat cu texte din Scrierile Sfinte ca evreii nu au vrut sa Il recunoasca pe Iisus Hristos drept Mesia, in pofida tuturor semnelor si a minunilor pe care le-a facut. Ba, mai mult, L-au tradat si L-au omorat.

Iar ei, auzind acestea, fremătau de furie în inimile lor şi scrâşneau din dinţi împotriva lui. Iar Ştefan, fiind plin de Duh Sfânt şi privind la cer, a văzut slava lui Dumnezeu şi pe Iisus stând de-a dreapta lui Dumnezeu. Şi a zis: Iată, văd cerurile deschise şi pe Fiul Omului stând de-a dreapta lui Dumnezeu! Iar ei, strigând cu glas mare, şi-au astupat urechile şi au năvălit asupra lui. Şi scoţându-l afară din cetate, îl băteau cu pietre. Iar martorii şi-au pus hainele la picioarele unui tânăr, numit Saul. Şi îl băteau cu pietre pe Ştefan, care se ruga şi zicea: Doamne, Iisuse, primeşte duhul meu! Şi, îngenunchind, a strigat cu glas mare: Doamne, nu le socoti lor păcatul acesta! Şi zicând acestea, a murit. (Faptele Apostolilor 7: 54-60)


Poarta sfantului mucenic Stefan sau poarta leilor este una dintre portile prin care se intra in cetatea Ierusalimului

Mutarea sfintelor moaste ale sfantului mucenic Stafan de la Ierusalim la Constantinopol a avut loc in anul 428.

Dupa ce sfantul mucenic Stefan a fost omorat cu pietre de evrei, trupul lui sfant a fost lasat ca sa fie mancat de animale si pasari. Dupa o zi si o noapte, renumitul rabin Gamaliel a trimis oameni ca sa ridice trupul mucenicului. Gamaliel l-a inmormantat pe proprietatea lui, in mormantul lui, nu departe de Ierusalim.

In anul 415 moastele sfantului au fost descoperite in mod minunat si au fost duse la Ierusalim de catre episcopul Ioan si de catre episcopii Eutonius de Sebastia si Elefterie de Ierihon. Din acea vreme, moastele au inceput sa vindece pe multi bolnavi.

Mai tarziu, in timpul imparatului Teodosie (408-450), moastele sfinte au fost duse de la Ierusalim la Constantinopol si asezate in Biserica sfantului diacon Laurentiu (praznuit in 10 august). Cativa ani mai tarziu a fost construita o Biserica inchinata sfantului mucenic Stefan si moastele au fost aduse aici in data de 2 august.

Mana dreapta a sfantului Stefan se pastreaza in camera Serapionov a Lavrei Sfanta Treime sau Lavra sfantului Serghie de Radonej.


Surse: arhiva personală şi http://www.iconograms.org/

Niciun comentariu: