Licenţiat în fizică, chimie şi biologie la Paris, medic, părintele Antonie a activat ca ofiţer în rezistenţa antifascistă franceză în timpul celui de-al doilea război mondial. A depus voturile monahale în 1943, a fost hirotonit preot în 1948, iar din 1949 este preot ortodox al Frăţiei Sfinţilor Alban şi Serghie din Anglia. În 1950 este numit vicar al Patriarhiei Ruse în Londra, din 1958 este episcop, iar din 1962, arhiepiscop al Bisericii Ruse din Marea Britanie. În acest an înfiinţează episcopia ortodoxă de Suroj, în 1963 este numit exarh al Patriarhiei Moscovei pentru Europa Occidentală, iar în 1966, mitropolit. În 1974 este eliberat la cererea sa din funcţia de exarh pentru a se dedica lucrării pastorale din episcopie. La 30 iulie 2003 este pensionat şi eliberat din funcţia de conducător al eparhiei de Suroj şi trece la cele veşnice pe 4 august în acelaşi an.
Mitropolitul Antonie de Suroj este Doctor Honoris Causa al universităţilor din Aberdeen, Moscova (Academia Teologică), Cambridge şi Kiev (Academia Teologică). Păstor, predicator şi scriitor ilustru, părintele Antonie a fost unul din cei remarcabili misionari ai Ortodoxiei în occidentul european.
În limba română, au fost editate câteva lucrări ale sale: „Şcoala rugăciunii”, „Despre credinţă şi îndoială”, „Despre întâlnirea cu Dumnezeu”.
Conferinţa este organizată de Fundatia Mitropoilit Antonie de Suroj şi îi va avea ca invitaţi pe Dr. Amal Dibo, profesor de Istoria civilizaţiilor la Universitatea americană din Beirut, Sergei Ovsiannikov, paroh al bisericii “Sf.Nicolae al Mirelor Lichiei” din Amsterdam, Dr. John Binns, Cambridge, Dr. Barbara Newman, profesor de religie, engleză şi clasicism la Northwestern University, Chicago şi părintele John Lee, St. Andrew Holborn , Londra.
Conferinţa va avea loc la Biserica Ortodoxă Sârbă a Sfîntului Sava, 89-91, Lancaster Road, Kensington, London W11 1QQ.
Fotografii de la mormîntul părintelui mitropolit Antonie din cimitirul Brompton (vestul Londrei) se pot vedea aici.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu