joi, 5 iunie 2008

Înălţarea Domnului nostru Iisus Hristos şi cinstirea eroilor neamului









Faptele Sfinţilor Apostoli

Capitolul 1

1.

Cuvântul cel dintâi l-am făcut o, Teofile, despre toate cele ce a început Iisus a face şi a învăţa,

2.

Până în ziua în care S-a înălţat la cer, poruncind prin Duhul Sfânt apostolilor pe care i-a ales,

3.

Cărora S-a şi înfăţişat pe Sine viu după patima Sa prin multe semne doveditoare, arătându-li-Se timp de patruzeci de zile şi vorbind cele despre împărăţia lui Dumnezeu.

4.

Şi cu ei petrecând, le-a poruncit să nu se depărteze de Ierusalim, ci să aştepte făgăduinţa Tatălui, pe care (a zis El) aţi auzit-o de la Mine:

5.

Că Ioan a botezat cu apă, iar voi veţi fi botezaţi cu Duhul Sfânt, nu mult după aceste zile.

6.

Iar ei, adunându-se, Îl întrebau, zicând: Doamne, oare, în acest timp vei aşeza Tu, la loc, împărăţia lui Israel?

7.

El a zis către ei: Nu este al vostru a şti anii sau vremile pe care Tatăl le-a pus în stăpânirea Sa,

8.

Ci veţi lua putere, venind Duhul Sfânt peste voi, şi Îmi veţi fi Mie martori în Ierusalim şi în toată Iudeea şi în Samaria şi până la marginea pământului.

9.

Şi acestea zicând, pe când ei priveau, S-a înălţat şi un nor L-a luat de la ochii lor.

10.

Şi privind ei, pe când El mergea la cer, iată doi bărbaţi au stat lângă ei, îmbrăcaţi în haine albe,

11.

Care au şi zis: Bărbaţi galileieni, de ce staţi privind la cer? Acest Iisus care S-a înălţat de la voi la cer, astfel va şi veni, precum L-aţi văzut mergând la cer.


Icoanele şi imaginile cu monumentele eroilor sînt preluate de pe site-urile:

http://oradereligie.uv.ro/inaltarea.htm

http://www.crestinortodox.ro/ZIUA_EROILOR-21-6437.html

http://www.once.ro/

http://www.credo.ro/Inaltarea-Domnului.php

2 comentarii:

MunteanUK spunea...

Hristos s-a inaltat!

masura civilizatiei unui popor (in termeni lumesti) si raspunderea lui finala in fata Domnului, la Judecata de Apoi, este dat si de gradul in care isi cinteste eroii.

Franta este intr-un declin lent, dar sigur (m-am speriat sa constat ca e cel putin la fel de atee ca UK!) din momentul cand, in nebunia 'Revolutiei' s-au profanat sute de morminte de regi... cat despre declinul UK, dc acolo oamenii se nasc in morminte (pantece in care s-a facut cel putin un avort), tot mai multi sfarsesc incinerati...

se pare ca, din toata istoria lor coloniala, asta au preluat britanicii de la indieni (arderea cadavrelor), asa cum si noi, romanii, ne 'tiganizam' pe zi ce trece. singura nadejde e ca, in multe sate, se mai viziteaza si ingrijesc mormintele, ba chiar in multe sate ardelenesti am vazut un 'coltisor special' pt fiii localitatii morti in razboaie. apoi, pana si in zilele noastre, acesti prea luati in batjocura 'capsunari' (care n-au de-a face cu cei care ne tin pe primele pag ale ziarelor din Europa) se straduiesc, uneori cu mari eforturi, sa-si ingroape trupurile celor dragi acasa.

aceasta 'omenie' fata de cel mort, care nu mai are cum sa te rasplateasca si nici n-are lumea de ce sa te slaveasca o mai au inca romanii, cum o avea si dreptul Tobit din Vechiul Testament. sa dea Domnul sa ne mai tina, dar deja e pe duca...

matuşka Eufemia spunea...

Adevarat S-a inaltat!
Si eu m-am gindit ieri la realitatea asta.
Putini sint cei care isi mai aduc aminte de eroii nostrii.
Putini mai stiu cite sacrificii au facut familiile al caror tata nu s-a mai intors de pe front.
Putini dintre noi inteleg ce inseamna sa iti iubesti pumnul de pamint pe care il ai si sa lupti pentru a-l apara.
Putini dintre noi isi mai iubesc "tara" sau "patria". Cine mai poate spune ca e patriot? Ca si-a servit tara? Ca s-a jertfit pentru ea? Si ca ea nu ar trebui identificata numai cu cei care o conduc, ca tara sintem noi?
In orasul in care locuiesc sint citeva monumente ale eroilor destul de bine intretinute. Si fiecare Biserica nou construita nu a uitat sa aibe in curte un monument al eroilor. Asa ca, speranta inca este.