miercuri, 4 iunie 2008

sfinţii Zotikos, Attalos, Kamasis şi Philippos împreună cu alţi 31 de creştini (secolul IV) - martirii lui Hristos








Trupurile sfinţilor prăznuiţi astăzi au fost descoperite în anul 1971 în localitatea Niculiţel, în cea mai veche şi cea mai bine păstrată criptă martirică din sud-estul Europei. Date istorice despre pătimirea acestor sfinţi se pot citi aici. În prezent, moaştele sfinţilor sînt aşezate spre cinstire la mănăstirea Cocoş, situată în apropierea comunei Niculiţel.

RUGACIUNE CATRE SFINTII MUCENICI ZOTIC, ATAL, CAMASIE SI FILIP

Sfintilor Mucenici si martori ai lui Hristos, Zotic, Atal, Camasie si Filip, vrednicilor urmasi ai Sfantului Apostol Andrei, care pe aceste locuri ale Scythiei Evanghelia ati vestit, voi din toata inima, cu tot cugetul si din toata puterea voastra, pe Dumnezeu ati iubit si pana la cea din urma suflare pentru El ati patimit. Multumim cu umilinta Sfintei Treimi pentru purtarea Sa de grija, care, atatea veacuri sub pamant, Sfintele Voastre Moaste le-a pastrat si dupa aceasta a binevoit a le darui Bisericii noastre dreptmaritoare, spre mangaierea si folosul de obste al credinciosilor. Cu adevarat la voi s-au implinit graiurile sfinte: "Pe cei care ma slavesc pe Mine, ii slavesc si Eu pe ei", si "Prin Sfintii care sunt pe pamantul Lui, minunate a facut Domnul toate Voile Sale, intru dansii".
Voi cu sufletele inaintea Domnului stati, iar prin Sfintele Voastre Moaste, laturile tarii noastre le impodobiti. Fericit este strabunul nostru pamant care s-a adapat cu sanguirile voastre si in care se odihnesc Sfintele Voastre Moaste. Drept aceea, cu credinta, cu evlavie si cu smerenie cadem catre voi, adevaratilor Mucenici si prieteni ai lui Hristos, cerandu-va sa ocrotiti prin sfintele voastre rugaciuni tara aceasta si Biserica noastra cea dreptmaritoare si pe toti cei ce cu buna cucernicie alearga la sprijinul vostru si va pun mijlocitori catre Preabunul Dumnezeu, de la care, prin solirile voastre, sa dobandim si noi mila, pace si ajutor in veacul de acum si in vremea mortii noastre si la judecata cea de apoi. Amin. (Din Acatistul sfinţilor mucenici de la Niculiţel)

Fotografiile şi icoanele sînt preluate de pe următoarele site-uri:

http://www.arhiepiscopiatomisului.ro/scripts/galerie/index.php?cat=68

http://www.crestinortodox.ro/Manastirea_Cocos-22-13973.html

http://www.agnos.ro/blog/2008/06/03/sfintii-mucenici-zotic-atal-camasis-si-filip-de-la-niculitel/

2 comentarii:

eu spunea...

Hristos s-a inaltat!
Frumos, chiar am fost la manastirea Cocos luna trecuta si nu stiam de acesti sfinti inainte, iar acolo, nu prea m-a lamurit nimeni. Multumesc, deci! Fii binecuvantata.

matuşka Eufemia spunea...

Adevărat S-a înălţat!
Cu multă bucurie că te-ai folosit de postare şi cu dragoste în Hristos Domnul :)