Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti şi colecţionarii: Aurel Flutur din Chişcău, Maria şi Nicolae Pipaş din Tisa, Constantin Niţu din Cornăţelu, Doina Dobrean din Subcetate, Kéri Gáspár din Galoşpetreu, Elena Mălinesc şi Petru Gălăţan din Slătinioara-Petroşani, Anton Socaciu din Peşteana şi Seriha Menseit din Techirghiol, vă invită la vernisajul expoziţiei-atelier Colecţia colecţiilor. Muzee şi colecţii săteşti din România,
Construită după principiul „poveste în poveste”, Colecţia colecţiilor aduce împreună fragmente de colecţii particulare săteşti, fiind rodul unui stagiu de formare şi al unui workshop al colecţionarilor împreună cu muzeografi din Muzeul Ţăranului Român.
În spaţiul rural există colecţii particulare de obiecte de interes etnografic, realizate de persoane entuziaste, fără studii de specialitate, în gospodăriile personale sau în spaţii achiziţionate prin finanţare proprie şi considerate „muzee” atât de iniţiatori, cât şi de comunitate.
Expoziţia este realizată în cadrul proiectului Patrimoniu şi identitate locală. Identificarea şi promovarea unei colecţii săteşti din România, cu sprijinul Administraţiei Fondului Cultural Naţional.
Acest proiect îşi propune să identifice şi să promoveze colecţii săteşti din România, să-i încurajeze pe colecţionari şi să le ofere cunoştinţele de specialitate de care au nevoie în munca cu obiectele, iar expoziţia Colecţia colecţiilor va fi pentru publicul iubitor de cultură din Bucureşti un prilej de a cunoaşte ce comori se ascund în colecţiile particulare răspândite te-miri-unde prin ţară.
Expoziţia va rămâne deschisă până pe 12 octombrie, de marţi până duminică, între 10:00 şi 18:00
În cadrul vernisajului, va fi lansată lucrarea Robii frumosului. Muzee şi colecţii săteşti din România (Editura MARTOR), un volum de prezentare a celor opt colecţii şi a colecţionarilor respectivi, menită să ajute la promovarea lor în relaţia cu autorităţile şi cu alţi posibili susţinători.
De asemenea, se va lansa cartea Cusături artistice din Subcetate-Mureş (Harghita), o lucrare deosebită aparţinând colecţionarei Doina Dobreanu, editată prin străduinţe proprii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu