marți, 23 septembrie 2008

arheologii au descoperit cand a luat nastere ansamblul Stonehenge si ce era acesta

Unul dintre misterele sitului istoric de la Stonehenge a fost desluşit. Arheologii au descoperit că ansamblul a luat naştere cu aproximaţie în anul 2.300 î.Hr., cu 300 de ani mai târziu decât se credea iniţial. O altă descoperire importantă se referă la locul de provenienţă a blocurilor imense de gresie, care se pare că au fost transportate la sit de pe Dealurile Preseli, aflate la 240 de kilometri distanţă în sudul Ţării Galilor. Descoperirile au avut loc în urma lansării unui proiect ambiţios, care a implicat şi primele săpături după 44 de ani în interiorul ansamblului.

Profesorii Timothy Darvill şi Geoffrey Wainwright, liderii proiectului, au găsit de asemenea dovezi că Stonehenge era un centru de vindecare. Ei au comparat monumentul cu Lourdes, cel mai vizitat loc de pelerinaj catolic din lume, şi spun că oamenii bolnavi veneau din ţări îndepărtate sperând să fie vindecaţi de puterile pietrelor. Un număr anormal de rămăşiţe găsite în morminte indicau boli grave ale oamenilor îngropaţi acolo, în timp ce dinţii găsiţi în morminte dovedesc că aproape jumătate dintre trupuri nu erau ale unor localnici.

Descoperirea datei naşterii sitului – care a fost posibilă după trimiterea a 14 probe de datare cu carbon la universitatea Oxford – a fost descrisă ca fiind un vis devenit realitate, de către profesorul Wainwright. Este un sentiment incredibil, a adăugat el, citat de Telegraph.co.uk.

Înaintea acestui proiect se credea că primul cerc de pietre data din perioada 2600-2400 î.Hr. Noile teste au adus această dată în perioada 2400-2200 î.Hr., iar o dată mult mai precisă va fi furnizată la sfârşitul proiectului.


Sursa:

http://www.ziare.ro/1222081410-Arheologii_au_descoperit_cand_a_luat_nastere_ansamblul_Stonehenge_si_ce_era_acesta

Niciun comentariu: