luni, 24 noiembrie 2008

Cit de batrin este bunicul?


Intr-o seara nepotelul statea la taifas cu bunicul sau despre evenimentele curente.

La un moment dat nepotelul l-a intrebat pe bunic ce crede despre impuscaturile din scoli, despre era computerelor si, asa, despre lucruri in general.

Bunicul i-a raspuns: "d-apoi, lasa-ma sa ma gindesc o clipa".

§ Eu m-am nascut inaintea: televiziunii, penicilinei, vaccinului antipoliomielitic, alimentelor congelate, Xerox-ului, lentilelor de contact, placintelor "Frisbee" si inaintea pilulei (anticonceptionale).

§ Pe atunci nu existau: carduri de credit, fascicole laser sau pixuri cu bila. Omul inca nu inventase: ciorapii cu chilot, aparatele de aer conditionat, masinile de spalat vase, uscatoarele de rufe si rufele erau atirnate pe afara pentru a se usca in aer liber si omul inca nu pasise pe luna.

§ Bunica ta si cu mine mai intii ne-am casatorit . . . si abia apoi am trait impreuna. Fiecare familie avea un tata si o mama.

§ Pina la virsta de 25 de ani, m-am adresat fiecarui barbat mai virstnic decit mine cu "Domnule". Si, dupa ce am trecut de 25, ma adresez in continuare asa politistilor si fiecarui om cu o licenta.

§ Pe atunci eram inaintea drepturilor homosexualilor, a intilnirilor pe calculator, a purtatoarelor duale, centrelor de ingrijire a copiilor (crese si camine) si a terapiei de grup.

§ Vietile noastre erau conduse de cele Zece porunci, de o judecata corecta si de bun simt. Eram invatati sa facem diferenta intre bine si rau si sa ne asumam responsabilitatea actiunilor noastre.

§ Sa-ti servesti patria era un privilegiu; sa traiesti in aceasta tara era un si mai mare privilegiu.

§ Credeam ca "fast food" era ceea ce mincau oamenii in timpul postului.

§ Sa ai o relatie semnificativa insemna sa te descurci in situatii dificile cu verisorii tai.

§ "Draft dodgers" (persoane care evita inrolarea) erau persoane care-si inchideau usile din fata atunci cind se isca briza de seara.

§ "Time-sharing" (partajarea timpului la calculator) insemna timpul pe care familia il petrecea impreuna in seara si in "weekend"-uri - nu achizitionarea de locuinte in "condominium"-uri (ansambluri de locuinte).

§ Nu auzisem niciodata de radiouri cu modulatie in frecventa, de unitati de banda, de CD-uri, de masini de scris electrice, de iaurt sau de baieti purtind cercei.

§ Ascultam la radiourile noastre "Big Band"-uri (orchestre mari), pe Jack Benny si discursurile Presedintelui. Si nu-mi amintesc de nici un pusti care sa-si fi imprastiat creierii ascultind pe Tommy Dorsey.

§ Daca vedeai ceva cu inscriptia 'Made in Japan' pe el, era cu siguranta un jaf.

§ Termenul 'making out' (sa te angajezi in activitati sexuale) se referea la felul in care te-ai descurcat la examenul scolar.

§ De Pizza Hut, McDonald's si nescaffe-ul (cafeaua instant) nu se auzise.

§ Aveam magazine de 5 & 10-centi unde puteai sa cumperi in adevar lucruri de 5 si 10 centi.

§ Cornetele de inghetata, apelurile telefonice, calatoriile cu tramvaiul si un Pepsi toate costau 5 centi.

§ Si daca nu doreai sa faci cheltuieli extravagante, putei sa-ti cheltuiesti cei 5 centi pe destule timbre incit sa poti sa expediezi 1 scrisoare si doua 2 ilustrate.

§ Puteai sa-ti cumperi un Chevrolet Coupe nou pentru 600 dolari,... dar cine si-ar fi permis unul? Si asta cu atit mai rau, intrucit benzina era 11 centi un galon.

§ Pe vremea mea: "grass" (droguri) – iarba - era cosita, "coke" (droguri) – coca - era o bautura racoritoare, "pot" (bani multi) – oala - era ceva in care mama pregatea mincarea, "rock music" era cintecul de leagan al bunicii, "Aids" (sida) - erau persoane care ajutau in biroul directorului, "chip" (circuit electronic integrat) insemna o aschie de lemn, "hardware" (echipamente electronice pentru calculatoare) se gasea la magazinul de fierarie si "software" (programe pentru calculatoare) nici macar nu era un cuvint.

§ Si am fost ultima generatie care intr-adevar a crezut ca o femeie avea nevoie de un barbat pentru a avea un copil.

Nu ma mir ca unii ne numesc "batrini si confuzi" si spun ca exista o bariera intre generatii... si cit de batrin crezi tu ca sint?

Raspuns: M-am nascut in 1947 si, deci, am numai 59 de ani!

2 comentarii:

Anonim spunea...

Foarte faina povestea Eufemia, mi-a placut mult! Ma intreb cam ce-o fi peste inca 50 de ani. Dumnezeu sa ne apere!

eu spunea...

da, graitor... sa ne tina Dumnezeu despartiti prin bariere si de "evolutiile" urmatoare!