Cînd Te-ai pogorît la moarte, Cel ce ești Viața cea fără de moarte, atunci iadul l-ai omorît cu strălucirea Dumnezeirii; și cînd ai înviat pe cei morți din cele de dedesubt, toate Puterile cerești au strigat: Dătătorule de viață, Hristoase, Dumnezeul nostru, slavă Ție!
marți, 18 noiembrie 2008
Geniul inginerilor romani a lasat urme in Dobrogea - Cuptoarele imperiale de la Oltina
PREZENT
"Descoperirile semnalate de-a lungul anilor in perimetrul localitatilor Oltina si Satul Nou evidentiaza bogatia deosebita a zonei si intensitatea locuirii acesteia in perioada getica, romana si bizantina. Se impune ca o necesitate pentru autoritatile locale ca, in cadrul Planului Urbanistic General sa se aiba in vedere inregistrarea ca rezervatii arheologice a obiectivelor amintite pentru protejarea acestora", a mentionat cercetatorul stiintific Mihai Irimia. Unul dintre cele mai importante santiere unde a lucrat, cuptoarele de caramizi, a fost afectat de operatiunile de combatere a efectelor inundatiilor care au lovit anul trecut localitatea. Cantitati importante de material au fost dislocate de pe maluri si transportate in zona inundata. Excavatoarele au actionat insa la voia intamplarii fara ca nimeni sa tina seama de situri. Desi descoperirile de la Oltina au fost mentionate integral in lista monumentelor protejate, in prezent, nici un sit nu este protejat macar cu un banal gard.
TRECUT
"Marines" din antichitate
Legiunile erau adevarate masini de razboi. Trupele parcurgeau in mars 25 de kilometri pe zi. Erau utilizati din plin informatori, care avertizau cohortele in caz de pericol si aduceau informatii pretioase despre situatia din teren. De asemenea, ordinea de lupta era clara. Existau trei linii de angajare, in linia intai fiind intotdeauna plasati tinerii iar ultimul element de aparare fiind constituit din veterani. Intai se aruncau sulitele dupa care se trecea la lupta corp la corp cu sabia. Se urmarea continuu perfectionarea tehnicii de lupta, indiferent daca anumite arme sau procedee erau imprumutate de la alte civilizatii. Disciplina era foarte severa, atat pe durata misiunilor, cat si pe timp de pace. La sfarsitul fiecarui mars, legionarii treceau la constructia taberelor fortificate. Legiunea era bine aparata pe timpul stationarii de parapeti, santuri si elemente de relief. Comparativ cu restul fortelor militare ale timpului, romanii dispuneau de departe de cea mai bine organizata si performanta armata regulata.
» Arheologii au descoperit in nord-vestul judetului Constanta dovezi incontestabile ale geniului inginerilor romani, reflectat in lucrari de interes public si amenajari hidrotehnice. In perimetrul comunei Oltina au fost scoase la suprafata cuptoare de caramizi, diguri, borne kilometrice si o veritabila diploma militara datata 14 august 99 d.Hr.
Sursa:
http://www.romanialibera.ro/a138699/cu-excavatorul-prin-istorie.html
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu