miercuri, 24 decembrie 2008

Biserica Nasterii Domnului nostru Iisus Hristos din Betleem

Biserica Nasterii Domnului nostru Iisus Hristos


interiorul Bazilicii construite de Iustinian






mozaicuri


coborirea in pestera Nasterii lui Hristos

locul in care S-a nascut Hristos

locul ieslei


Ruinele primei Bazilici construite in secolul 4 de catre sfinta Elena se afla sub temelia Bisericii actuale. Conform marturiilor scrise, aceasta prima Bazilica avea cinci naosuri si o curte mare exterioara in fata fatadei orientale spre apus. In aripa dinspre rasarit a fost construita o cladire impresionanta, octogonala, in centrul careia se afla Pestera Nasterii lui Hristos. Pardoseala ei era acoperita cu un mozaic in culori, ale carui fragmente se mai vad si astazi sub dalele de marmura ale actualei pardoseli. Sapaturile arheologice desfasurate in zona Bazilicii in anul 1934 au confirmat si au amplificat descrierile textelor din vechime, ce descriau acest important monument crestin din secolul 4.

La aproximativ 200 de ani de la zidirea de catre sfinta Elena, Bazilica a fost darimata din cauze nestiute de catre imparatul Iustinian si inlocuita cu alta, care se pastreaza si in ziua de azi. In partea dinspre zidul de vest al noii Bazilici a fost amenajata o curte mica cu o galerie, iar cladirea octogonala de deasupra pesterii Nasterii a fost inlocuita de o sfinta Bazilica triunghiulara. Astfel, intreaga zidire a capatat forma unei cruci. Bazilica lui Iustinian, mai mare ca dimensiuni, nu avea frumusetea si splendoarea celei dintii. Insusi Iustinia s-a declarat nemultumit de constructia nou inaltata, apasatoare si intunecata, poruncind - dupa cum ne spune traditia de mai tirziu - ca arhitectul principal sa fie pedepsit.

Ornamentele exterioare ale noii Bazilici a lui Iustinian nu s-au pastrat, desi, dupa toate aparentele, ele trebuie sa fii fost impresionante si fastuoase.

Potrivit unei descrieri de mai tirziu, pe fatada Bazilicii erau incastrate mozaicuri in culori cuprinzind scena nasterii lui Hristos si cea a inchinarii magilor persani. Tocmai aceasta imagine a salvat Bazilica de la distrugere in anul 614; vazind in imaginea celor 3 magi pe compatriotii lor, cotropitorii persani, in semn de respect pentru aceasta imagine, nu au incendiat cladirea.

Actualele ornamente mozaicale de pe zidurile bazilicii si imaginile de pe cele 40 de coloane au fost facute de mesteri iconari ortodocsi greci in secolul 12. Mozaicurile murale si icoanele de deasupra coloanelor au fost lucrate in stilul si potrivit canoanelor iconografice ale Bisericii Ortodoxe.

Sursa: Vasilios Taferis, Ghidul crestinului ortodox prin locurile de pelerinaj ale Tarii Sfinte, (traducere Mircea Aurel Buiciuc), Herzlia, Israel

Niciun comentariu: