joi, 23 aprilie 2009

Lida şi mormîntul Sfîntului Gheorghe




Lida (Lod în ivirit, Diospolis în perioadele elenistică şi romană) aparţinea seminţiei lui Veniamin (1 Paralipomena 8:12), şi, mai tîrziu, după epoca persană, a fost anexată la provincia Samaria. Romanii i-au conferit privilegii politice şi statut de oraş, numindu-l Diospolis. Aici Apostolul Petru l-a vindecat pe paraliticul Enea (Faptele Apostolilor 9:32-35).

În epoca bizantină, oraşul a devenit un important loc de pelerinaj creştin, datorită mormîntului Marelui Mucenic Gheorghe. Conform Tradiţiei creştine vechi, Diospolis-Lida a fost locul de naştere al Marelui Mucenic Gheorghe. Era ofiţer roman şi, fiind supus prigoanei de împăratul Diocleţian, a fost torturat pentru Hristos în Nicomidia. Creştinii, potrivit aceleiaşi Tradiţii, i-au mutat cinstitele moaşte în localitatea sa natală - Lida. Astfel, începînd cu secolul cinci, oraşul a devenit loc de pelerinaj creştin.

Biserica şi mormîntul Sfîntului au fost incendiate de musulmani în secolul 10. În secolul 12, pe acelaşi loc, cruciaţii au construit o Biserică nouă, care, după căderea Statului Cruciaţilor, a fost transformată în moschee.

În anul 1873, Patriarhia Greco-Ortodoxă a cumpărat de la musulmani o parte din moschee, care includea porţiunea de pămînt pe care se afla mormîntul sfîntului şi a transformat-o în Biserică. Biserica şi mormîntul au căpătat aspectul pe care îl au şi astăzi în anul 1893, cînd în apropierea lor a fost construită o mănăstire grecească.

Sursa: Vasilios Tzaferis, Ghidul creştinului ortodox prin Locurile de Pelerinaj ale Ţării Sfinte, Ed. Herzlia, 1999, Israel


intrarea în Biserica Sfîntului Mare Mucenic Gheorghe din Lida


basorelief cu Sfîntul Mare Mucenic Gheorghe



"lanţurile Sfîntului Gheorghe"

o parte din cinstitele moaşte ale Sfîntului Gheorghe, ce sunt păstrate în Biserică


mormîntul Sfîntului este situat la subsolul Bisericii


în plan îndepărtat Biserica Sfîntului Gheorghe


Sursa fotografiilor: comunitatea ortodoxă din care fac parte

Niciun comentariu: