marți, 6 decembrie 2011

Eu o cinstesc pe Sfânta FILOTEA, nu pe Sfânta FilofteiaMâine va fi sărbătorită Sfânta Mucenică FILOTEA, cea mai mică Sfântă ca vârstă (are 12 ani) pe care o avem cu moaște întregi ca să ne împodobească inimile și neamul în fața Sfintei Treimi.


Zilele acestea, ascultând la radio și TV, cât de frumos este ea cinstită în cetatea Curții de Argeș și în Eparhia Argeșului și Muscelului, nu am putut să nu văd/ să nu aud că reporterii, ziariștii sau oamenii simpli - care se pretind a fi teologi sau credincioși ortodocși - îi #pocesc# numele. Și nu vreau să înțeleg acest fapt din absolut nicio perspectivă. Sfânta Mucenică FILOTEA a fost fiica unei mame valahe și cred că de aceea a vrut să vină în România și să reverse asupra nostră bucurie, liniște sufletescă, să ne aline durerile.

Și noi nici măcar nu îi spunem corect numele :( Cred că ar trebui să o facem de acum înainte.


Argumentul pentru care numele Sfintei este FILOTEA este unul de natură lingvistică:


- Numele ei provine din limba greacă; FILOS înseamnă prieten/prietenă și THEOS înseamnă Dumnezeu; cu alte cuvinte numele Sfintei poate fi exprimat ca #prietena lui Dumnezeu#.


Din aceeași lipsă de cultură și educație teologică spunem și Sfântul Neculaie (Forma corectă fiind Sfântul NICOLAE - Nikos înseamnă învingător și Laos - popor, deci numele înseamnă #poporul învingător#), Sfântul Dumitru în loc de Sfântul DIMITRIE (demos înseamnă #popor#, iar mitera înseamnă #mamă#), Sfânta Paraschiva în loc de Sfânta PARASCHEVA (cuvântul provine tot din limba greacă și înseamnă vineri).


Sărbătoare binecuvântată pentru ziua de mâine!


Sfântă Mucenică FILOTEA roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!
matușka Eufemia

5 comentarii:

Anonim spunea...

Aghios Dimitrios.
Aghia Paraschevi.

MEILOIU MONICA - DANIELA spunea...

Nu stiam , dar o sa tin minte pe viitor.

Andreea Tatiana spunea...

Multumim matushka! si eu tin sa pronuntam numele sfintilor corect....ar mai fi pe lista "Sfanta" Mina :( Toate cele bune!

matuşka Eufemia spunea...

Mulțumesc că ați înțeles ce am vrut să transmit.
Chiar m-am uitat în Liturghierul din Ediția anului 1974 și Sfânta este pomenită ca Sfânta FILOTEA.
Astăzi doar 2 ierarhi ortodocși (IPSCalinic si IPS Casian)au pomenit-o corect, în timp ce ziariștii laici și religioși au pomenit-o greșit. Slavă Domnului că avem ierarhi buni! (:

Maria spunea...

Multumim pentru precizare, e frumoasa explicatia numelui.

Totusi, atat in calendarul editat de Patriarhie ( http://www.patriarhia.ro/ro/calendar/calendar_ortodox_12.html ), cat si in cel editat de Mitropolia Moldovei si Bucovinei apare ca Sfanta Mucenita Filofteia de la Curtea de Arges.

Poate numele Sfintei a fost "romanizat", sa sune mai romaneste. Asa cum si in greceste
numele sfintilor apar un pic altfel decat ii stim noi (dupa cum scria cineva mai sus: Aghios Dimitrios, Aghios Paraschevi).