marți, 10 martie 2009

situatia Bisericilor Ortodoxe din Cipru, Serbia si Kosovo


Imagini cu interioare ale unor Biserici Ortodoxe din Cipru


Surse fotografii: romfea.gr si ecclesia.gr


La puţin timp după intervenţia episcopului Ilarion al Vienei şi al întregii Austrii, conducătorul delegaţiei Patriarhiei Moscovei la instituţiile europene, în cadrul întrunirii de la Viena a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (O.S.C.E.), unde făcuse cunoscută dificila situaţie a Bisericii Ortodoxe din Cipru, Turcia şi Kosovo, apar primele reacţii. Astfel, reprezentantul Poliţiei din Kosovo, Dl. Arber Beka, a declarat că poliţia din Kosovo o să preia în totalitate sarcina de a păzi Bisericile Ortodoxe şi Mănăstirile din Kosovo. De menţionat că până astăzi, pentru paza Bisericilor Ortodoxe Sârbe şi a Mănăstirilor erau responsabile doar firmele private de pază. Poliţia din Kosovo a preluat sarcina aceasta în baza legii pentru moştenirea politică şi religioasă, a continuat Dl. Beka.

Decizia nu a fost luată pentru anumite Mănăstiri ale Bisericii Ortodoxe din Kosovo, cum ar fi Sfânta Mănăstire Gratanita, Sfânta Mănăstire Detani şi Sfânta Mănăstire a Patriarhiei Pets, pentru că ele sunt deja păzite de membri ai forţelor de ordine NATO din Kosovo (KFOR). Episcopul de Raskas şi Prizrenis, Artemios a declarat presei din Serbia că a rămas uimit de decizia luată pentru modul de pază a Bisericilor Ortodoxe din Kosovo şi a adăugat că aşa ceva este de nepermis.

“Nu au întrebat Biserica Ortodoxa Sârbă, nimeni nu a discutat cu noi, nici măcar nu ne-au informat”, adăugând că cei ce se ocupă cu paza bisericilor este Uniunea Europeană în Kosovo (EULEX) şi că acestei organizaţii i-a fost încredinţată sarcina, după cum informează www.romfea.gr . Pe de altă parte, Biserica Ciprului, în frunte cu Arhiepiscopul Ciprului, Hrisostom al II-lea, va depune plângere împotriva Turciei la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, pentru continua distrugere a peste 522 de biserici ortodoxe în zonele ocupate de turci şi să propună ca aceste lăcaşuri de cult să fie păzite pe viitor. Această decizie vine în urma refuzului Turciei de a colabora pentru reconstruirea şi repararea bisericilor care au suferit de pe urma acestor acte de barbarism. Este cunoscut faptul că multe lăcaşuri de cult au fost transformate în depozite, staule, centre de noapte, moschei, după cum informează www.ecclesia.gr.

Sursa: Mitropolia Ardealului

Niciun comentariu: