vineri, 17 mai 2013

Cum să realizezi un costum popular la...oraş (3)

Dragii  mei,

Slavă Domnului că am ajuns şi la Pasul cinci. Acum este momentul în care trebuie să investeşti răbdare, dragoste, timp şi să coşi - dis de dimineaţă, la prînz, seara, în miez de noapte (: E atît de frumos să coşi în miez de noapte şi să aculţi Paraclisul Prea Sfintei Născătoare de Dumnezeu.
Doamnele cu care am cusut povesteau - în timpul şezătorilor - că nu mai aveau timp de vorbit de rău sau să vadă ce mai fac vecinii (; Important era să termine modelul şi să numere corect cruciuliţele (:

Ideea dee bază, de la care am plecat intuitiv, a fost că am vrut să creăm o comunitate eclezială mai închegată şi care să aibă o unitate vizibilă, ancorată în trecutul nostru şi legată de tradiţia poporului român. Credincioşii de la Biserică provin din Moldova, Transilvania, Muntenia, Basarabia, etc. Unii dintre ei mai aveau costume populare de la părinţi sau bunici - dar aceştia sînt destul de puţini. În unele sate mi s-a spus că nu au existat costume populare, acum 50 sau 60 de ani.

De aceea, am vrut să realizăm un costum popular specific zonei noastre, cartierului în care trăim, cu scopul de a avea o identitate comună. Astfel, am îmbinat elemente decorative din diferite zone ale Moldovei şi Transilvaniei şi ...

aşa au ieşit costumele noastre populare. Sînt pline de sentimente. Sînt pline de dragoste, bucurie, tristeţe, lacrimi, sudoare, nervi, dar şi de flori şi de culori (:

Mulţumiri speciale tuturor ostenitoarelor şi ostenitorilor, începînd de la cele/cei mai mari şi sfîrşind cu cele/cei mai mici!

Hristos a înviat!

 
 
 
FotO: Eusebiu Andrieş
 
 
Pentru a vedea toate informaţiile referitoare la acest subiect, accesaţi şi link-urile:
 
 
 
 
Va urma şi o postare despre CUM să restaurezi un costum popular.


 

2 comentarii:

MunteanUK spunea...

Adevărat a înviat!

Aşadar, strădania voastră din timpul Marelui Post a dat rezultate, iar acum aveţi un minunat 'specific' al parohiei - aţi recreat costume populare!

Deşi, poate, nu le veţi purta chiar duminică de duminică, cred că mi-ar plăcea să nimeresc cândva în biserica voastră (la vreun mare praznic, hram) şi să vă văd şi fotografiez!

Foarte frumoasă iniţiativa, să vă lumineze Preasfânta Născătoare de Dumnezeu să stăruiţi în ea!

Nu mă gândesc neapărat la un 'business', dar cred că multă lume (mai ales parte femeiască, dar nu numai) s-ar bucura să afle ce aţi realizat şi să vă urmeze exemplul.

matuşka Eufemia spunea...

Hristos a înviat!

Bogdan dragă,
mulţumim pentru apreciere!
Da, aşa este, vom purta costumele doar la marile sărbători, pentru că vrem să le păstrăm pentru generaţiile ce vin după noi şi, mai ales, pentru nurorile noastre (;

Te aşteptăm cu drag în comunitatea noastră eclezială (: