miercuri, 13 martie 2013

Cum să realizezi un costum popular la ... oraş (2)

Iertare că nu am mai postat nimic pe tema asta. Nu din cauză că nu am mai cusut, că nu am mai înaintat cu proiectul nostru utopic şi real - în acelaşi timp, ci din cauză că vremea s-a tot diminuat. Asta pentru că vrem să terminăm costumele pînă de Înviere, adică să avem haine noi şi albe - aşa cum se cuvine să ne îmbrăcăm la cel mai mare praznic creştin ortodox.

Pasul doi a însemnat corelarea mai multor activităţi pentru ca să pornim la realizarea iilor.
Am avut nevoie de:
  • alegerea unui model;
  • material;
  • aţe.
a. Modelul ales a fost următorul, din cartea Cusături populare din Moldova:


Am hotărît ca modelul floral mare să fie cusut pe ambele mîneci şi pe piept, iar modelul spiralat pe manşeta mînecilor şi pe poale. De asemenea, fiecare dintre noi a avut posibilitatea să fie şi creativă, în sensul în culorile folosite nu au fost impuse. Fiecare femeie a fost artist popular şi a combinat culorile aşa cum a vrut.

b. Materialul
La magazinul de unde am cumpărat materialul, aveau 4 metri de matador, 13,50 metri de canafas şi 17,50 de panama. Le-am cumpărat pe toate, pentru că e vorba de 20 de costume populare. Pînă la momentul la care scriu, pentru mîneci şi piept/spate am consumat deja 25 de metri, deci ne-au mai rămas 10 metri. Din păcate, nu ne ajung pentru poale. Aici a intervenit a nu mai ştiu cîta ispită sau încercare (: De aceea, ne-am hotărît să tăiem bucăţi (benzi) materialul care ne-a mai rămas, să coasem pe el modelul spiralat şi apoi să aplicăm benzile pe pînza pe care o vom achiziţiona.

 

c. Aţele
La început am ales aţe mouline. Am cumpărat mai multe nuanţe ale unor culori, pentru că fiecare femeie a vrut un costum popular în care să predomine o anumită culoare. Apoi, am avut aceleaşi probleme ca şi cu materialul: aţele erau puţine faţă de cererea noastă. Şi pentru a nu risca să nu mai găsim aceleaşi culori şi grosime, am renunţat şi am cumpărat bobine. Totuşi, unele dintre noi au combinat bobinele cu mouline-ul.
  • Mouline:
 
 

 
  • Bobine:
 
 
 
Pasul trei - găsirea unei croitorese şi pasul patru - realizarea cătrinţei au fost cei mai grei şi cei mai complicaţi. Dacă nu ar fi fost o doamnă din comunitatea eclezială din care fac parte - o adevărată mecena a zilelor noastre - nu ştiu cum am fi scos-o la capăt. Datorită milostivirii Domnului şi datorită acestei doamne cu inimă mare, am găsit o croitoreasă - cu muuuuultă răbdare şi dragoste - care a pornit la drum împreună cu noi. Cred că vă daţi seama că nu e lucru uşor să croieşti 20 de ii şi 20 de poale în 2 luni!
Iniţial am întrebat în Biserică dacă are cineva un război de ţesut acasă, la ţară. Mulţi au venit şi au spus că le-au pus pe foc ): Foarte trist!
Într-un sfîrşit, tot prin doamna trimisă de Domnul, am găsit o altă doamnă, care a terminat deja 10 cătrinţe (:
 
Va urma (:
 
Pentru a vedea informaţiile pe această temă, vizitaţi şi:
 

Niciun comentariu: