duminică, 10 aprilie 2011

Biserica Sfântul Gherman din Alaska (Tapiola) - Finlanda

Biserica Sfântul Gherman din Alaska (Tapiola) - este cea mai intima si cea mai functionala biserica din cite am vazut pina acum, poate si din cauza ca pastreaza Traditia Ortodoxa, atit in arhitectura, cit si in pictura. Textul care prezinta aceasta Biserica este realizat de comunitatea ortodoxa de acolo, iar fotografiile sint din arhiva mea personala. (ET)


Helsingin Ortodoksinen Seurakunta


Espoon Toimintakeskus


Construirea unei biserici ortodoxe în Tapiola a fost necesară încă de la începutul anilor 1980, cînd serviciile religioase se ţineau de două sau patru ori pe an în biserica luterană din Tapiola. În anul 1991 s-a înfiinţat în Espoo organizaţia Ortodoksit ry, care a început să activeze pentru construirea bisericii şi pentru găsirea unui preot în Espoo. În anul următor credincioşii ortodocşi au primit spre închiriere un spaţiu din clădirea Uniunii sindicatului bijutierilor, a cărui locaţie se află lîngă biserica actuală. În anul 1995 pentru proiectul fundaţiei a fost aleasă propunerea făcută de preotul doctor teolog Paul de Hessen, de origine franceză, care locuieşte în Finlanda. Părintele Paul are şi studii în arhitectură şi este specializat în arhitectura bisericilor vechi. Pentru planul fundaţiei a fost aleasă biserica în formă de cruce din anii 500 d.Hr., care avea un pridvor la intrare şi un altar deschis. Această biserică este primul loc sacru ortodox din Finlanda la al cărui proiect s-a ţinut cont încă de la început de arta picturii bizantine.
Bazinul pentru Botez din pridvor e format din două părţi şi e unic în Finlanda, deoarece în el se pot boteza prin afundare atît copiii, cît şi adulţii.
Construcţia bisericii a început în toamna anului 1997. Boltele şi cupola au fost turnate manual. Biserica a fost sfinţită în 11 octombrie 1998 de către mitropolitul Leo (astăzi arhiepiscopul Kareliei şi a toată Finlanda). Pictorii şi-au început lucrările în anul următor. Fresca a fost executată de pictorul de icoane finlandez Alexander Wilkstrom, care a studiat stilul picturii în frescă în Serbia. Biserica ortodoxă din Tapiola face parte dintre puţinele biserici din Finlanda a căror pereţi sunt acoperiţi în întregime de pictură. Iconostasul şi candelabrul care încadrează mijlocul bisericii şi pe care sunt pictaţi pe ambele părţi cei 12 apostoli, au fost executate de graficiana Ulla Vaajakallio din oraşul Espoo.

Alexander Wilkstrom a respectat stilul bizantin în frescă, stil în care pictura de pe pereţi şi cea de pe tavan formează în întregime istoria mîntuirii. În tradiţia ortodoxă icoana este o deschidere spre Împărăţia cerească. Wilkstrom explica pictura astfel: „Hristos Pantocrator este pictat pe cea mai înaltă cupolă. Sub El sunt profeţii care au prorocit despre Mîntuitor în Vechiul Testament, apoi cupolele şi boltele pe care este anunţată Naşterea Domnului de către cei patru evanghelişti. Pe suprafaţa boltei sunt prezentate cele mai importante momente din viaţa Domnului nostru Iisus Hristos. În partea de jos a boltei pînă deasupra uşii principale sunt scene din viaţa Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, Fecioara Maria.
Biserica ortodoxă din Tapiola a fost numită după Sfîntul Gherman din Alaska (1793-1836), care a trăit întîi ca monah la Mănpstirea Laatoka şi apoi în centru Alaskăi ca misionar. Astfel, Sfîntul Gherman din Alaska uneşte vasta comunitate ortodoxă în monoculturalul oraş Espoo.În absida altarului, pe boltă, este pictată Înălţarea Domnului la cer, care semnifică şi prefigurarea celei de a doua veniri. Pe bolta din spatele altarului se află icoana reprezentativă a bisericii – icoana Maicii Domnului, ale cărei mîini sunt adunate în rugăciune şi care îl are la piept pe pruncul Hristos. Această reprezentare provine de la profetul Isaia, care a prezis Naşterea Mîntuitorului. Dedesubt, pe peretele altarului, este reprezentată Împărtăşania apostolilor. Pe partea de jos a boltelor sunt pictaţi cei mai importanţi dintre sfinţii cinstiţi în biserică, începînd cu mucenicii din primele veacuri ale creştinismului pînă la cei din vremea noastră. Biserica îi cinsteşte pe Sfinţi prin rugăciuni în drumul către Împărăţia cerească.”Pagina de internet a bisericii ortodoxe din Tapiola este http://www.espoonortodoksit.fi/


Adresa Bisericii cu hramul Sfîntului Gherman din Alaska este


Tapiolan ortodoksinen kirkko


Kaupinkalliontie 2 02100 Espoo


Puh.0207 220 693


Faksi 0207 220 696


SursA: Brosura de prezentare a Bisericii Sfintului Gherman in limba romana.

Niciun comentariu: