vineri, 15 mai 2009

Sfinţi ortodocşi din Norvegia. Sfîntul Halvard din Oslo



Viaţa sfîntului Halvard din Oslo

Aceasta este o trapă cu simbolul oraşului Oslo pe ea. Acest simbol îl reprezintă pe Sfîntul Halvard, ocrotitorul oraşului Oslo. În mînă ţine cele trei săgeţi cu care a fost omorît şi piatra cu care ucigaşii l-au scufundat în mare. El stă pe un tron cu capete de lei, iar în faţa picioarelor stă femeia, ce o reprezintă pe victima pe care acesta a încercat să o salveze.

Tradiţia spune că în ziua de 15 mai din anul 1043, o femeie a fost acuzată de furt, dar a susţinut că este nevinovată. A încercat să scape şi l-a rugat pe un tînăr, pe Halvard, să o ia pe barca lui şi să navigheze pe mare. El a crezut-o şi a ajutat-o, dar urmăritorii i-au ajuns cu o altă barcă şi l-au acuzat pe Halvard că ajută un tîlhar. El nu a vrut să îi creadă, iar aceştia l-au omorît cu săgeţi şi apoi au bătut-o pe femeie pînă cînd a murit. Pentru a acoperi crimele, femeia a fost înmormîntată lîngă plajă, iar Halvard a fost aruncat în mare cu o piatră de moară în jurul gîtului. Dar, trupul lui a plutit deasupra apei şi, astfel, a fost găsit.

Mai tîrziu, la mormîntul lui s-au petrecut multe minuni. Halvard a fost martirizat cînd încerca să ajute o femeie nevinovată şi, de aceea, a fost numit sfînt. Moaştele sale au fost puse mai tîrziu într-o raclă de argint şi aşezate în Biserica Prea Sfintei Născătoare de Dumnezeu Maria din Oslo.

În anul 1130, a fost construită o nouă biserică, ce îl avea ocrotitor pe Noul Sfînt Halvard, iar racla cu moaştele lui a fost mutată aici.

Astăzi, pe locul unde a fost ridicată Biserica Sfîntului Halvard se văd doar ruine, iar cinstitele moaşte nu mai există.

Traducere Eufemia Toma după

http://oslodailyphoto.blogspot.com/2007/11/where-only-brave-will-go.html





Niciun comentariu: