vineri, 9 mai 2014

Ce sărbătorim astăzi? România în Europa, nu numai Europa în România.

UN răspuns clar: Ziua Europei.

Oare mai există și altă sărbătoare?
Păi, parcă ar mai fii și ziua independenței???
http://www.romanialibera.ro/aldine/history/9-mai---ziua-independentei-de-stat-301429

România în Europa, nu numai Europa în România.

Dar, mai trebuie să știm ceva din istorie? Astăzi profesoara de limba română de la școla fiului meu a spus că ”noi trebuie să fim inteligenți, să nu urîm o țară. Istoria e istorie și prezentul e prezent”. (Tocmai, prezentul nu prea pare diferit de trecut în chestiunea numită Transilvania.
http://ziuadecj.realitatea.net/cultura/cutremur-in-tagma-istoricilor-ardelenii-nu-ar-fi-vrut-unirea-cu-romania-in-1918--126075.html)

Doamna profesoară răspundea astfel atitudinii pe care copilul meu a avut-o ieri, în momentul în care ca elev român, ce învață la un Colegiu Național, nu antinațional - din cîte știu eu, a răspuns că la activitatea de astăzi nu se va îmbrăca în costum popular maghiar.

Adică, nu are dreptul să își exprime părerea? Adică, în propria noastră țară și în propriile noastre instituții nu putem să spunem Nu, atunci cînd în familia noastră au existat străbunici care au fost persecutați de unguri?

CUM poate o unitate de învățămînt și profesorii din cadrul ei să te oblige să faci ceva cu care nu ești de acord?
Mai avem dreptul la LIBERĂ EXPRIMARE în țara noastră???

Cine a fost Andrei Șaguna? Cică a rămas în istorie ca vajnic apărător al drepturilor ortodocșilor și românilor din Ardeal.
http://ro.orthodoxwiki.org/Andrei_Șaguna


CE înseamnă să fii european?
Să fii Român în Europa. Să iubești țara și neamul. Să crezi în Dumnezeu și în iubire. Să fii harnic, să ai o familie, copiii.

În niciun caz să te deghizezi în costume populare ale țărilor membre din UE. Sau să vii îmbrăcat în cămăși sau tricouri de culoarea steagului respectivei țări. Astăzi, copilul meu a fost obligat să își dea jos sacoul de uniformă, pentru a i se vedea cămașa albă, deoarece era pe rîndul în care trebuia să fie predominantă această culoare.

Dacă profeorii din acest Colegiu ar știi CE înseamnă să fii român, ar mai avea valori ca iubirea de țară, iubirea de neam și ar știi să îi învețe pe copiii toatea acestea, atunci lucrurile ar fii bune. Așa ar reuși să îi învețe și CE înseamnă să fii european. Dacă, însă, nu ai identitate națională, nu te poți defini pe tine ca persoană, se mai poate spune că ești cineva sau că știi ceva?
 

Niciun comentariu: