vineri, 2 noiembrie 2012

Părintele Arsenie Boca - urmărit de Securitate şi pe patul de moarte

Arsenie Boca a fost permanent supravegheat de Securitate.
Din 1969 și-a avut chilia și atelierul de pictură la Sinaia unde s-a retras după 1984 și unde a și închis ochii, la 28 noiembrie 1989, în vîrstă de 79 de ani. A fost înmormântat, după dorința proprie, la mănăstirea Prislop, la 4 decembrie 1989 prorocind că aici va fi loc de pelerinaj. Mormântul părintelui Arsenie de la mănăstirea Prislop constituie azi unul din importantele locuri de pelerinaj din țară, în ultimii ani numărul de pelerini veniți pe 28 noiembrie fiind de 30 000 - 40 000 de oameni.
Cele şase dosare ale sale de la CNSAS demostrează că părintele a fost urmărit până în ultimul ceas.



Vă prezentăm în premieră două note informative, cu precizarea că un raport asemănător - document olograf al ofiţerului de Securitate care îl şi semnează – a mai fost întocmit acelaşi ofiţer de Securitate în data de 28 septembrie 1989, după ce părintele Boca suferise un infarct. Securitatea te veghea până la moarte!
Inspect. Jud. Prahova
Securit. Or. Sinaia
Mr. Cocârlea Const.
Inf. „Tâmplaru Ion” Vila „Cazoţi”
Nr. 024434/002/4.06.1984
Strict secret
Ex unic.
Notă informativă 193
Informez că în zilele de 18-25 mai a fost la domiciliul meu Boca Zian Vălean, preot călugăr pensionar, pictor bisericesc, pentru a desena modele de sculptură pe care eu le sculptez, lucrări ce urmează să fie montate la casa construită la Sinaia prin asociere cu alte călugăriţe.
Cu această ocazie mi-a relatat că are domiciliul stabil în Sinaia, strada Privighetorilor nr. 14. A mai precizat că deşi are domiciliul la Sinaia, unde de fapt şi locuieşte şi îşi petrece cea mai mare parte a timpului, primeşte pensia de la Patriarhie, unde merge în mod periodic. Nu şi-a mutat pensia la Sinaia, motivând că el este foarte cunoscut ca pictor bisericesc şi l-ar fi solicitat prea mulţi preoţi pentru a le executa diferite lucrări de pictură, însă el nu mai doreşte să lucreze, fiind bătrân şi bolnav.
Cu acest prilej, mi-a vorbit despre viaţă şi activitatea lui astfel: Mi-a povestit că a fost preot la mănăstirea Prislop (preot călugăr), că în tinereţe a fost călugăr pentru o perioadă în Grecia, timp în care a lucrat şi pictură religioasă. Printre altele mi-a povestit că a fost arestat de organele de stat pentru o perioadă de un an şi trimis la lucrările canalului Dunăre-Marea Neagră. Pentru această perioadă a precizat că nu are ce să reproşeze organelor de stat, întrucât s-a[u] comportat într-un mod corespunzător cu el. Mi-a povestit că în acest timp, cât se afla la canal, a decedat mama sa şi se zvonise că el ar fi evadat de la canal, motiv pentru care organele de stat au căutat să se convingă dacă este adevărat sau nu.
În realitate, el nu evadase şi se afla la canal. A arătat că a presimţit că s-a întâmplat ceva acasă, dar nu a ştiu până nu s-a comunicat oficial. Mi-a mai povestit că atât la mănăstirea Prislop, cât şi la Bucureşti, unde a domiciliat, a fost controlat în permanenţă de securitate şi dacă cineva s-ar interesa despre el s-ar putea convinge că şi-a văzut de treabă şi nu a desfăşurat nici un fel de activitate.
În prezent duce o viaţă retrasă, nu face şi nu primeşte vizite şi este preocupat de starea sănătăţii, cât şi pentru a mă ajuta în executarea sculpturilor şi altor lucrări pe care le are de făcut la casă. Aducând vorba despre cei care pleacă şi rămân în Occident, Boca Zian-Vălean a arătat că el nu ar pleca din ţara lui pentru nimic din lume, afirmând că în Occident este un mare haos şi pericol şi nu ar renunţa la liniştea pe care o are în ţara noastră.

4.VI.1984
Tâmplaru Ion
Sarcini: Să stabilească dacă posedă la domiciliu literatură necorespunzătoare şi legionară; deplasările pe care le face şi scopul lor; comentariile ce le face; cu privire la relaţiile ce le are cu diferiţi preoţi; dacă are un rol de îndrumare şi coordonare a activităţii celor 12 călugăriţe cu care domiciliază.
Măsuri: Va fi dirijat cu sarcini pe lângă acesta şi inf. „Dobrin”.
ACNSAS, fond Informativ, dosar 2710, f. 11-13
Ministerul de Interne
Inspect. Jud. Prahova
Securit. Or. Sinaia
10.04.1989
Strict secret
Ex. unic
Astăzi, data de mai sus, m-am deplasat la domiciliul numitului Boka Zian-Vălean din Sinaia, str. Privighetorilor, nr. 16, jud. Prahova, pentru a verifica datele furnizate de f.s. „Tâmplaru”. Cu acest prilej am constatat că Boka Zian-Vălean este paralizat şi imobilizat la pat. Am încercat să discut cu el, însă cu greu am putut comunica cu el deoarece are o pareză facială şi abia se poate percepe ce vrea să spună. Pe de altă parte, fiind suferind cu inima este protejat pentru a nu se expune la eforturi fizice şi emoţii.
În discuţiile purtate cu îngrijitoarea sa, anume Sângeorzan Ioana, aceasta a relatat că Boka Zian-Vălean nu primeşte vizite şi se află sub supravegherea ei permanentă. Întrucât aceasta a fost folosită de organele noastre în rezolvarea unor sarcini informative a fost instruită şi i-a fost dat în grijă numitul Boka Zian-Vălean.
Ofiţer principal Mr. Cocârlea
Constantin/ss
ACNSAS, fond Informativ, dosar 2710, f. 18-18v.

Citiţi mai mult: EVZ.ro

4 comentarii:

Liliana spunea...

Impresionant!

Multumesc!

matuşka Eufemia spunea...

Da, nici eu nu stiam aceste amanunte. Ma gindesc cit i-a fost de greu, din moment ce chiar si maica ce il ingrijea trebuia sa dea note informative ):
Cu drag. Te imbratisez ((:))

Natalia spunea...

Totul este "în premieră" şi "exclusivitate" în goana după audienţă...
Numai că să luăm aminte, declaraţiile date securităţii conţin şi multe neadevăruri şi concluzii trase după capul informatorilor.
Este cazul şi aici, pentru că maica aceea nu era nici pe departe îngrijitoarea Părintelui.
E nevoie de mult discernământ, iar presa nu e deloc sursă de încredere...

matuşka Eufemia spunea...

De acord si cu goana dupa audienta, dar si cu inexactitatile din scrierile informatorilor. Ca sa nu mai vorbesc de presa.
Insa, parerea mea este ca putin adevar tot exista, cel putin despre suferinta Parintelui din ultimii ani - atit trupeasca, cit si sufleteasca.