Orice lansare de carte este pana la urma o întâlnire între prieteni – în fond, toţi participanţii la eveniment sunt de fapt invitaţi şi cunoscuţi… ai cărţilor. Reuniunea pe care am prilejuit-o astăzi a adăugat acestei familiarităţi existente oricum între cei pasionaţi de cultură şi o amicalitate suplimentară între protagoniştii evenimentului. Căci cei care s-au strâns astăzi la sărbătorirea volumului de versuri semnat Lidia Popiţa Stoicescu au fost, ca şi anul trecut, fini cunoscători ai autoarei şi ai operei ei.
Joi, 26 mai 2011, la Librăria Şt.O.Iosif din Braşov am lansat volumul de poezii DACĂ N-AR FI CULORILE semnat Lidia Popiţa Stoicescu (Editura Semne, 2011), un eveniment fără preţiozităţi şi încurajări politicoase, un eveniment fără blânda şi tradiţionala critică de întâmpinare, un eveniment la care încântarea vorbitorilor a fost autentică şi a fost susţinută de un apetit aproape insaţiabil spre recitare.
Lansarea a fost deschisă de doamna Ana Oniţă, Director General Libris Braşov care a dat repede cuvântul invitaţilor, nu înainte de a-şi mărturisi admiraţia pentru coperta volumului prezentat.
A luat cuvântul domnul Ciprian Olinici, Director de Programe la Radio Trinitas cel care a apreciat-o pe Lidia Popiţa Stoicescu drept o continuatoare demnă de reputaţia scriitorilor şcheieni ai braşovului. Domnul Olinici a comentat pe larg o mulţime de aspecte ale cărţii: de la mesajul volumului şi până la simbolistica titlului şi a coperţii.
Caracterizând poezia Lidiei Popiţa Stoicescu drept rodul unei căutări autentice în care apar temele universale şi recurente ca iubirea, suferinţa şi bucuria, directorul de programe de la Radio Trinitas a făcut şi câteva remarce legate de titlul volumului lansat: culoarea este un semn al veşniciei şi al făgăduinţei (domnul Olinici ne-a amintit de gestul creatorului, de după marele potop, de a ridica acel curcubeu ca semn al legării omului de cer). Amintindu-ne că, fără poezie, lumea este monotonă (şi, implicit, monocromă am putea adăuga), domnul Olinici ne-a recitat câteva dintre creaţiile cuprinse în volum şi ne-a recomandat acest rod al căutărilor doamnei Stoicescu ca fiind demn de a fi asezat lângă orice inimă sensibilă.
A vorbit şi lect univ dr. Virgil Borcan cel care şi-a amintit de experienţa de lectură a volumului de versuri Dacă n-ar fi culorile: poezii care se absorb, mai degrabă decât se citesc, poezii care dezvăluie o adevărată pleiadă de sinestezii, o reţea de corespondente cosmice, poezii care spun atât de mult tocmai prin ceea ce se abţin să spună (în fond, aşa cum ne amintea dl Virgil Borcan, de la Mallarme citire: a numi un lucru inseamnă a suprima nouă zecimi din plăcerea lui – lucru pe care poezia Lidiei Popita Stoicescu nu il face).
Cunoscând-o pe Lidia Popiţa Stoicescu, pr. prof dr. Ovidiu Moceanu a mărturisit că a resimţit o oarecare uimire atunci când i-a citit poeziile cuprinse în volumul lansat. Şi asta pentru că acestea păreau să vină dintr-o altă vreme, păreau să poarte amprenta unui alt ritm, al unei alte vârste. Cu toate acestea, dl Moceanu s-a bucurat nespus să remarce faptul că tocmai aceste poezii i-au prilejuit reîntâlnirea cu resursele eterne ale poeziei, cu acel lirism care are deschidere spre misterul existenţial. Desigur, ori de câte ori a avut ocazia, profesorul Moceanu n-a pregetat să recite, la rândul său din volumul Dacă n-ar fi culorile.
Şi recitalul a continuat, prin iniţiativa poetului braşovean Ioan Suciu dar şi prin vocea tinerei nepoate a regretatului actor şi scriitor Darie Magheru, un personaj cunoscut şi proeminent în cercurile frecventate de Lidia Popiţa Stoicescu.
A luat cuvântul şi autoarea care ne-a vorbit despre… altruismul scriitorilor, despre nevoia acestora de a-şi împărtăşi creaţia, dar şi despre aparenta neunitate de compoziţie a ultimului volum lansat care, chiar dacă are o structură mozaicată, întregeşte totuşi, în ansamblu nu doar un chip, ci mai ales Chipul (să nu uităm că, deşi are o prezenţă discretă, aşa cum remarca profesorul Moiceanu, elementul creştin se face simţit în poezia Lidiei Popiţa Stoicescu).
Evenimentul s-a prelungit cu sesiunea de autografe dar şi cu discuţiile amicale pe care doamna Lidia Popiţa Stoicescu le-a întreţinut cu cei prezenţi.
Mulţumim încă o dată autoarei, că ne-a onorat şi ne-a încântat, la mai puţin de un an de la ultima lansare a domniei sale, cu o nouă lansare de carte, mulţumim tuturor invitaţilor şi nu în ultimul rând, publicul care a avut parte de ceea ce trebuie să primeşti la lansarea unei cărţi de versuri şi anume: multă poezie!
Volumul DACA N-AR FI CULORILE (LIDIA POPITA STOICESCU, EDITURA SEMNE 2011) este disponibil si pe http://www.libris.ro/
SursA: libris.ro
2 comentarii:
Romania ..in drum spre anihilare ,extrem de important http://youtu.be/FNrAIEGxplc retrimiteti
atentie este un fals regizat de serviciile-secrete-maghiare
Trimiteți un comentariu