duminică, 24 ianuarie 2010

Sfantul Gherasim din Kefalonia (1506-1579) – tamaduitorul bolilor psihiceTroparul Sfantului Gherasim

Vietuitor al pustiului, ocrotitor al ortodocsilor si inger in trup, vindecator si de Dumnezeu purtator te-ai aratat noua. Pentru aceasta noi, credinciosii, te laudam pe tine, dumnezeiescule Gherasime, ca in chip vrednic ai dobandit de la Dumnezeu tamaduiri si harul vesnic. Si ii vindeci pe cei bolnavi, pe demoni ii alungi, iar celor ce te cinstesc pe tine le izvorasti tamaduiri. Vlastar dumnezeiesc al Peloponezului si comoara nepradata a Kefaloniei, lauda cea mare a intregii Elade, Sfinte Gherasime de Dumnezeu purtatorule, ocroteste pe robii tai !

Dupa cum spuneam in numarul trecut, rubrica "Marturisitori ai Ortodoxiei" poposeste in Insulele Ionice, un taram binecuvantat de Dumnezeu cu o frumusete pitoreasca, dar si cu ocrotirea a trei sfinti facatori de minuni: Sfantul Ierarh Spiridon (Corfu), Sfantul Ierarh Dionisie (Zachintos) si Sfantul Ierarh Gherasim (Kefalonia) - despre care vom vorbi in acest numar.

Tanarul bogat care a ajuns calugar

Sfântul Gherasim a vieţuit între anii 1506-1579. El a provenit din familia Notaras, care era una dintre cele mai bogate şi mai apreciate familii din Grecia.

A fost tuns în monahism în Muntele Atos, a trăit timp de 12 ani la Ierusalim, a petrecut vreme îndelungată în Creta şi Zachintos, iar în 1555 a ajuns în Kefalonia. Aici şi-a petrecut primii cinci ani într-o peşteră în regiunea Lassi. Iar apoi a ajuns în zona în care astăzi este situată Mănăstirea Sfântului Gherasim, aproape de Valsamata. El a trasformat această mănăstire într-un loc de îngrijire pentru săraci şi, astfel, ea a devenit un centru de caritate creştină.

Locuitorii insulei Kefalonia îl cinstesc cu mare evlavie pe Sfântul Gherasim şi consideră că el este cel care îi ocroteşte şi îi vindecă de boli. Ca un simbol al preţuirii faţă de acest sfânt, foarte mulţi copii din insulă poartă numele lui.

Trupul Sfântului Gherasim este păstrat şi protejat într-o raclă de sticlă la Mănăstire şi niciodată nu s-a descompus. După adormirea lui, trupul a fost îngropat de două ori şi a fost exhumat intact, fapt care a făcut ca Biserica Ortodoxă să îl canonizeze ca sfânt.

Ocrotitor al kefalonienilor din exil

Kefalonienii care au plecat în exil de-a lungul lumii, îl cinstesc şi se roagă cu aceeaşi dragoste cu care o făceau şi când erau pe insulă. Biserica mare a Mănăstirii care adăposteşte moaştele sfântului, dar şi impunătoarele anexe s-au construit numai din donaţii de la locuitorii insulei care lucrează şi trăiesc în Statele Unite ale Americii. Kefalonieinii care au ajuns la începutul secolului 20 în Statele Unite Ale Americiia au construit şi în New York City o Biserică ce are hramul Sfântului Gherasim.

În anul 1953, imediat după ce s-a înregistrat puternicul cutremur de pământ, care a distrus insula Kefalonia în proporţie de 90%, au fost foarte multe arătări ale Sfântului Gherasim de-a lungul întregii insule. Cei care au fost vătămaţi şi au fost prinşi în interiorul locuinţelor şi al clădirilor au spus că acesta i-a mângâiat şi i-a întărit .

Tamaduitor al persoanelor cu boli psihice

În timpul sărbătorii Sfântului Gherasim din data de 16 august, trupul lui este purtat deasupra persoanelor bolnave pentru ca acestea să primească vindecarea. Datorită multor minuni pe care le-a înfăptuit, Sfântul Gherasim este considerat protectorul şi tămăduitorul persoanelor cu boli mintale. De asemenea, în data de 20 octombrie are loc o procesiune în jurul Mănăstirii în timpul Sfintei Liturghii, iar trupul sfântului este purtat în raclă în picioare, asa cum se poartă şi trupurile Sfinţilor Dionisie din Zachintos şi Spiridon din Corfu.

Traducere E.T. dupa Wikipedia.

Sursa: Apostolat in Tara Fagarasuluiracla cu sfintele moasteiconostasul din Biserica veche
adormirea Sfantului Gherasim
Biserica noua construita din donatiile kefalonienilor din exil
o mica parte din Kefalonia
crescatorie de pesti din celebra localitate Lixouri
satul Sfanta Eufimia
Sursa fotografii: arhiva personala

Post Scriptum: in limba romana a aparut cartea "Sfantul Gherasim Kefalonitul - izgonitorul diavolilor. Viata. Minunile. Acatistul" - parintele Constantin Gheli (Traducere preot Victor Manolache) la Editura Egumenita. O puteti comanda aici.


4 comentarii:

ecaterina spunea...

Vreau să povestesc şi eu o minune pe care Sf. Gherasim a făcut-o cu o prietenă de-a mea. Mergând la Bucureşti la un control medical,ea s-a gândit să-i dăruiască medicului o icoană deosebită. A atras-o în mod special icoana Sf. Gherasim. Străbătând Bucureştiul cu icoana într-o sacoşă, din cauză că are o maladie a coloanei vertebrale, se simţea împovărată de greutatea sacoşei, şi gândea: "Sfinte Gherasim, regret că am luat icoana asta. Dac-ar fi mai uşoară..." În acel moment a mutat sacoşa pe umărul celălalt şi... minune! Sacoşa era uşoară ca un fulg. Prietena mea îi spune uimită şi fetiţei ei ce se întâmplase. Copilul, curat, îi răspunde: " Ce te miri? Mi se pare normal!"

matuşka Eufemia spunea...

Multumesc, draga Ecaterina ca ne+ai impartasit aceasta minune. Post cu folos si cu binecuvintare!

ionutbogdan spunea...

http://ciprianvoicila.blogspot.com/2011/06/in-paraclisul-centrului-de-servicii.html

In Paraclisul "Centrului de Servicii Sociale Patriarh Justinian Marina" gasiti crucea care a stat 10 ani pe pieptul Sf.Gherasim Kefalonitul


Nota: Puteti ajunge la Paraclisul Centrului din Pajura cu troleibuzele 86 sau 65.


Doamne ajuta!
In perioada 26 - 29 Mai am mers in Insula Kefalonia la Manastirea Sfantului Gherasim, izbavitorul de demoni si vindecator al celor cu boli psihice, pentru a duce un papucel si o cruce care urmau sa fie puse in racla cu cinstitele moaste ale Sfantului Gherasim. Ajungand in insula Kefalonia am fost primiti cu mare bucurie, mai ales ca in aceasta manastire vietuiesc spre slava lui Dumnezeu 8 maici din Romania.

In sederea noastra la Manastirea Sfantului Gherasim unde am fost cazati am avut si o intalnire cu maica stareta Casiani care, de asemenea, ne-a primit cu mare bucurie. Dorinta noastra atunci cand am plecat a fost sa cerem o particica din Sfintele moaste si de aceea am inaintat maicii starete o cerere pentru aceasta. Citind cererea ne-a explicat ca nu se pot da Sfinte moaste deoarece Sfantul este intreg. Atunci am cerut cu binecuvantarea dansei orice de la Sfantul, ca binecuvantare pentru credinciosii din Paraclisul Binecredinciosul Iustinian cel Mare.

De asemenea, am facut cadou din partea credinciosilor o cruce de binecuvantare si o icoana cu Binecredinciosul Imparat Iustinian cel Mare. Bucuria a fost imensa deoarece maica stareta s-a bucurat de crucea care acum sta la loc de cinste pe Sfanta Masa din Biserica, unde se afla si trupul intreg al Sfantului Gherasim. Gandindu-se ce ar putea sa ne ofere iata ca Sfantul Gherasim a lucrat si au gasit o Cruce ce a stat pe trupul Sfantului Gherasim mai bine de 10 ani, o cruce pe care nu o mai gaseau. Ne-a privit si a spus: Sfantul Gherasim va iubeste, parinte. Mare bucurie ati primit prin acest dar de la Sfantul Gherasim.

La plecarea din insula am simtit prezenta Sfantului tot drumul, iar crucea mirosea a mir de cate ori ne apropiam de ea. Astfel Dumnezeu a facut o mare minune prin Sfantul Gherasim aducand aceasta cruce in Romania - Bucuresti mai ales ca Sfantul Gherasim nu este asa cunoscut in Romania. Este un Sfant care ajuta cand cerem cu credinta ajutor. Este Sfantul care izgoneste demonii si farmecele dar este si vindecator a multor boli incurabile si a bolilor psihice.Impreuna cu Sfantul Spiridon si Sfantul Dionisie este mare facator de minuni.

De aceea in Paraclisul "Centrului de Servicii Sociale Patriarh Justinian Marina" este pusa la inchinare, spre slava lui Dumnezeu si spre cinstea Sfantului Gherasim, aceasta cruce minunata, care ajuta pe oricine se inchina cu cinste bunului Dumnezeu si Sfantului Gherasim din Kefalonia.

De asemenea, am primit si ulei de la candela Sfantului Gherasim din Kefalonia si pamant de sub racla Sfantului, pamant ce face minuni pentru cei bolnavi.

In Paraclisul nostru se afla si o particica din moastele Sfantului Ioan Iacob Hozevitul.

Pr. Ionut Bogdan Vaduva - www.asociatiadiaconia.ro

Unknown spunea...

Doamne ajuta, acum Crucea si papucelul Sfantului Gherasim Kefalonitul ce se afla in Pajura se gasesc la parohia Sfantul Nicolae si Buna vestire- Caramidarii de Sus Grozavesti Bucuresti sector 6. Va asteptam cu drag sa va inchinati Sfantului Gherasim Kefalonitul mare ajutator in nevoi.Cu binecuvantare pr paroh Vaduva Ionut Bogdan