duminică, 7 iunie 2009

Casa sfîntului Marcu sau foişorul Cinei Celei de Taină - locul Pogorîrii Sfîntului Duh


În Tradiţia veche a Bisericii Ortodoxe, în prima zi a Sărbătorii închinate Pogorîrii Sfîntului Duh se serba Sfînta Treime şi Biserica. Leonid Uspenski şi Vladimir Losssky amintesc în cartea "Călăuzire în lumea icoanei" că în acestă zi, în fiecare Biserică, se scotea la închinare icoana Sfintei Treimi. A doua zi se sărbătorea Pogorîrea Sfîntului Duh.

În casa sfîntului Marcu din Ierusalim - locul în care Mîntuitorul a săvîrşit Cina Cea de Taină- se păstrează pînă astăzi un copac cu trei braţe, care simbolizează cele trei persoane - Tatăl, Fiul şi Sfîntul Duh - ale Dumnezeului nostru.

Cel mai important şi mai vechi lăcaş creştin de închinare (secolul 2) este acest foişor. În secolul patru, pe culmea Sionului, în locul foişorului Cinei de Taină a fost construită o mare bazilică, numită Biserica Sfîntului Sion. Bazilica Sionului a fost distrusă de perşi în anul 641, apoi reconstituită de patriarhul Modest şi distrusă din nou de musulmani în anul 966. După plecarea cruciaţilor, foişorul Cinei de Taină a fost transformat de către mameluci în moschee şi timp îndelungat a fost folosit ca lăcaş de cult musulman.

Cu toate că astăzi foişorul aparţine musulmanilor, el poate fi vizitat de creştini ca loc de pelerinaj şi de rugăciune.

Surse: Leonid Uspenski şi Vladimir Losski, "Călăuzire în lumnea icoanei"
Vasilios Tzaferis, "Ghidul creştinului ortodox prin Locurile de pelerinaj ale Ţării Sfinte"









Niciun comentariu: