Colosimo: (...) Scolastica divinizează rațiunea omenească, astfel încît într-o bună zi omul vine și spune că nu mai are nevoie de Dumnezeu. Aceasta este lupta modernității. Urmează apoi toate cuvintele scrise cu majuscule, care vin să-L înlocuiască pe Dumnezeu: Spiritul, Revoluția, Istoria ...
- Libertatea ...
- Tot ceea ce va diviniza omul.
- Libertatea, Egalitatea, Fraternitatea ...
- Deci se ajunge la divinizarea acestora, la religii seculare. Nazismul, comunismul sînt și ele expresii din această categorie. Noi ne-am aflat ca între paranteze între otomani de o parte și Petru cel Mare de cealaltă. Nu prea am participat. Am avut norrocul să nu fim prea implicați în toată această conjuctură, să nu trebuiască să ne luptăm, să nu ne simțim precum catolicii obligați să producem o doctrină socială, o doctrină psihologică, o antropologie naturalistă etc. Și de aceea sînt foarte alarmat cînd văd azi ortodocși care vor să creeze cu orice preț o doctrină socială.
În Ortodoxie sînt totatîtea doctrine sociale cîți indivizi ortodocși. NU ESTE O PROBLEMĂ TEOLOGICĂ. Nu credem că este un teren al rațiunii unde să se poată întîlni credinciosul cu necredinciosul și în care primul să-l poată convinge pe celălalt. Nu se pot da argumente separate de Hristos. Asta spune și Dostoievski cînd afirmă că ”între dreptate și Hristos, eu Îl aleg pe Hristos”. (...)
Text preluat din cartea
România îngerilor. O discuție la Saint-Serge, Institutul Ortodox din Paris - Savatie Baștovoi,
Jean Francois Colosimo, Ed. Cathisma, București, 2013