marți, 17 iunie 2008

MOASTELE SFÎNTULUI GHEORGHE VIN DIN GRECIA LA BRAŞOV




Sursa: http://parohia.tuebingen.free.fr/sfintulg.html

Alaturi de relicvele altor sfinti, acestea vor fi depuse in Biserica Ortodoxa Sfintii Apostoli Petru si Pavel, iar credinciosii li se vor putea inchina pana duminica

Spre bucuria ortodocsilor brasoveni, marti dimineata, in a treia zi de Rusalii, la Biserica Sfintii Apostoli Petru si Pavel, de pe Aurel Vlaicu, vor poposi moastele Sfantului Gheorghe aduse din Megara, oras de langa Atena, de părintele paroh Aristomenis. Parintele Aristomenis si cei doi consilieri care il insotesc vor aduce si relicve ale Sfintilor Doctori fara de arginti Cosma, Damian, Chir si Ioan, care vor ramane in Brasov pana duminica. Darul de suflet este facut credinciosilor brasoveni de catre preotul Mihai Manolache, de la parohia Tractorul I, cu ajutorul unui fost coleg de facultate ce slujeste acum la o biserica ortodoxa din Grecia. Parintele Manolache a precizat ca lacasul de cult va fi deschis in aceasta perioada pana la ora 20.00, in functie si de afluxul de credinciosi.

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe s-a născut în Cappadocia, într-o familie creştină, şi a trăit în timpul domniei împăratului Diocleţian. Mai multe date nu se cunosc cu certitudine, neexistând nici un document al epocii, care să conţină viaţa lui. Cele ce ştim despre el au fost scrise în Evul Mediu. Alăturându-se armatei romane şi parcurgând ierarhia militară, Sfântul Gheorghe s-a făcut remarcat prin faptele de arme. În ciuda decretului împotriva creştinilor, emis de Diocleţian în 303, Sfântul Gheorghe a ales să-şi mărturisească public credinţa creştină. Din porunca împăratului, sfântul a fost întemniţat şi supus torturii pentru a-şi renega credinţa. Loviri cu suliţa, lespezile de piatră aşezate pe piept, trasul pe roata, groapa cu var, încălţamintea cu cuie, băutura otravită, bătaia cu vene de bou şi toate celelalte torturi nu au reuşit să-l facă să renunţe la credinţa sa.

Martorii suferinţelor Sfântului Gheorghe, uimiţi de puterea sa de a îndura durerea, au părăsit vechii idoli păgâni, îmbrăţişând creştinismul. O dovadă a sfinţeniei sale o reprezintă o minune săvîrşită de Sfântul Gheorghe în timpul întemniţării sale. Atingând corpul unui deţinut mort din celula sa, acesta a înviat, convingând-o astfel chiar pe împărăteasa Alexandra să îmbrăţişeze credinţa în Iisus Hristos. Respingând oferta împăratului (de a renunţa la creştinism în schimbul unor înalte onoruri), Diocleţian a poruncit decapitarea Sfântului Gheorghe şi a împărătesei Alexandra, soţia lui.

În conştiinţa populară românească, Sfântul Gheorghe este unul dintre cei mai prezenţi sfinţi, numeroase biserici purtând hramul său. Există numeroase oraşe în România care poartă numele Sfântului Gheorghe şi chiar unul dintre cele trei braţe ale Dunării este denumit astfel. Imaginea Sfântului Gheorghe doborând balaurul este prezentă şi pe stegul Moldovei din epoca medievală trimis de Ştefan cel Mare la mănăstirea Zografu de la Muntele Athos. Sfântul Gheorghe este de asemenea ocrotitorul armatei române(a cărei zi, 23 aprilie, coincide cu sărbătorirea sfântului). De asemenea, este patronul Angliei, al Georgiei si al Moscovei. In Lituania, Sfintul Gheorghe este venerat ca protector al animalelor, iar in unele regiuni ale Spaniei ziua sfintului se serbeaza cu mese bogate si cu daruri.
Surse : http://ro.wikipedia.org/wiki/Gheorghe_din_Cappadocia

http://www.ortodoxism.ro/proloagele/aprilie/Proloage23Apr.shtml

Un comentariu:

claudiu spunea...

A fost intr-adevar un eveniment deosebit , probabil unic pentru toti crestinii ortodoxi din Brasov si din imprejurimi. Pacat ca aceasta bucurie crestina a avut loc in aceasta parohie unde " domneste " acest asa zis preot Manolache Mihai, un om cu "o" mic , lipsit de caracter, fara un pic de respect fata de enoriasii bisericii , si biserica - CASA DOMNULUI , pe care o considera ca pe propia mosie. Acest act a fost cred o incercare disperate de a mai atrage cativa credinciosi in incinta bisericii ;acesta biserica care acum cativa ani era neincapatoare devine pe zi ce trece din ce in ce mai pustie, majoritatea credinciosilor indreptandu-se catre alte biserici din cartier . Cauza este desigur acest preot, Mihai Manolache , un om de nimic , fara frica de dumnezeu, un anticrist in straie duhovnicesti , cu vorba dulce dar un suflet marsav. Un gunoi , care are pretentia sa fie respectat dar nu stie ce inseamna respectul , un om cu doua griji : Banii si avutia personala ; o persoana care contribuie cu succes la consolidarea imaginii din ce in ce mai proaste a preotimii ortodoxe. Cu siguranta exista un Dumnezeu care va judeca faptele fiecaruia, chiar si ale " parintelui " Mihai Manolache . Sa ne rugam pentru el ca spiritul crestin sa-i recucereasca sufletul, si sa inlature satana care-l domina in prezent. Nu-l scuipati, nu-l ocoliti, nu-l defaimati, nu-l batjocoriti... rugati-va pentru el. Orice miel pierdut poate fi recuperat, la Dumnezeu orice este cu putinta !Dumnezeu sa-l lumineze ..

UN credincios