luni, 19 noiembrie 2012

Librăria Sophia, marti, 20 noiembrie: Eu sunt scribul de Mihai Buracu

Grupul Filos

Centrul de Studii în Istorie Contemporană

şi

Librăria Sophia

vă invită marţi, 20 noiembrie 2012, ora 18

la lansarea unuia dintre cele mai valoroase volume despre "Fenomenul Piteşti"



de Mihai Buracu
Invitaţi:
Sorin Lavric , scriitor şi traducător; absolvent al Facultăţii de Medicină - 1993 - şi al Facultăţii de Filosofie - 1996 - , doctor în filosofie în 2005. Din 1997 a devenit redactor la Editura Humanitas, iar din 2003 ţine cursuri semestriale la Facultatea de Filozofie Bucureşti, a căror tematică este axată pe filozofia lui Constantin Noica.
Alin Mureşan istoric, initiatorul şi coordonatorul unui amplu proiect de popularizare a istoriei represiunii din timpul regimului comunist. El şi-a ales ca subiect de cercetare cumplitul "experiment Piteşti", singular în blocul comunist. Pentru înţelegerea "reeducării de la Pitesti", Alin Mureşan a scris o carte: "Pitesti. Cronica unei sinucideri asistate" (Editura Polirom, 2007 - editia I, si 2010 - editia a II-a, revazuta si adaugita), apoi un scenariu de film documentar, "Demascarea" (2010) - regizat de regizorul Nicolae Margineanu, şi a deschis un site pe internet intitulat "Fenomenul Piteşti".
Alin Muresan este absolvent al Facultăţii de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicarii, secţia Jurnalism - Universitatea "Babes-Bolyai", Cluj Napoca, şi expert al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Romanesc (IICCMER).

Vor recita actorii:

Maria Ploae
Cerasela Popescu
Silviu Man
Afrodita Androne

Poezii aparţin autorului, sunt conţinute în volumul lansat şi au fost scrise în timpul detenţiei.

Fiul unui preot militar, fost deputat şi senator din partea Partidului Naţional Ţărănesc, Mihai Buracu s-a născut la Drobeta Turnu Severin pe 24 ianuarie 1930. A urmat Liceul „Negru Vodă” din Făgăraş şi Liceul „Traian Doda” din Caransebeş, unde s-a încadrat în Frăţia de Cruce, motiv pentru care a fost arestat la 7 iunie 1949. Deşi a fost condamnat la 2 ani de închisoare corecţională, a stat închis vreme de 5 ani, pedeapsa fiindu-i prelungită cu două internări administrative. A trecut prin închisorile Târgşor, Peninsula, Poarta Albă, Jilava, Piteşti, Bicaz, Borzeşti şi Oneşti. A fost torturat în Piteşti într-unul din ultimele loturi, începând cu luna martie 1951, şi a cunoscut ororile blasfemiilor de Paşti. Experienţa l-a marcat atât de mult, încât i-a albit părul într-o singură noapte.
Cu mari eforturi, a absolvit Facultatea de Filologie ca şef de promoţie, la fără frecvenţă. A lucrat ca profesor suplinitor de limba română, dar a fost nevoit să fie şi bibliotecar, zilier pe şantiere, încărcător şi descărcător de lemne. A fost şicanat şi urmărit de Securitate multă vreme după ieşirea din închisoare, primind interdicţia de a publica (scria poezii şi texte literare) şi de a deţine o maşină de scris. Mihai Buracu a fost senator de Mehedinţi din partea Convenţiei Democrate din România în legislatura 1992-1996.

Niciun comentariu: