vineri, 5 decembrie 2008

mănăstirea sfîntului Sava cel Sfinţit - dar duhovnicesc în seara sfîntului Nicolae

sfîntul Nicolae, frescă în Mănăstirea Ferapontov, Rusia

icoană cu sfîntul Sava cel Sfinţit şi ucenicii lui

E seara în care vine sfîntul Nicolae să ne aducă dulciuri duhovniceşti. De aceea, aceste fotografii din Palestina cu Mănăstirea sfîntului Sava cel Sfinţit sînt un mic semn de dragoste frăţească din partea mea către toţi cei care au deschis paginile acestui blog. O seară cu bucurie sfîntă şi pace sufletească!

pustiul Palestinei

drumul către Mănăstire


zidurile exterioare ale Mănăstirii. După cum se relatează în viaţa sfîntului Sava cel Sfinţit, el este monahul care a creat Tipikonul, adică un set de reguli după care se ghidează o comunitate monastică şi anumite rînduieli liturgice. Acest document a avut şi are o mare influenţă atît în vremea în care a trăit sfîntul Sava, dar şi în timpurile noastre, deoarece toate Mănăstirile din Sfîntul Munte (Grecia) sînt organizate după aceste reguli.

Imaginile care urmează sînt ceea ce ne-a fost îngăduit nouă, femeilor, să vedem. Aceasta deoarece Tipikonul sfîntului Sava cel Sfinţit interzice femeilor să intre în Mănăstire.



Imaginile ce urmează reprezintă interiorul Mănăstirii şi ceea ce au putut vedea bărbaţii:
- racla în care se găsesc cinstitele moaşte ale sfîntului Sava


- moaştele sfîntului Sava

Cuviosul Părintele nostru Sava cel sfinţit a trăit pe vremea împăratului Teodosie cel Mic. De loc era din Capadocia, iar părinţii lui se numeau Ioan şi Sofia. Chiar de la începutul vieţii lui a îndrăgit vieţuirea călugărească, aşa că a intrat de mic într-o mănăstire numită Flavian. Era atât de înfrânat încă din copilărie, că văzând în grădină un măr şi dorind să-l mănânce, a zis: "Frumos era la vedere şi bun la mâncare fructul ce m-a omorât". A luat mărul cu mâinile, dar nu l-a mâncat, ci l-a călcat în picioare şi lege şi-a pus să nu mănânce măr niciodată.

La vârsta de optsprezece ani, a mers la marele Eftimie (prăznuit la 20 ianuarie); acesta l-a trimis la cuviosul Teoctist (prăznuit la 3 septembrie) în chinovie. Acolo a cunoscut vieţuirea dumnezeiască a fraţilor şi a mers pe urmele virtuţii celor pe care i-a cunoscut în chinovie. Din pricina covârşitoarei lui înduhovniciri, marele Eftimie îl numea copil cu suflet de bătrân. Şi cu cât creştea în vârstă cu atât sporea şi în virtute. De aceea a şi făcut multe minuni. Printre altele, prin rugăciunea lui, a făcut să izvorască apă în locuri fără de apă.

A fost învăţătorul multor monahi. A fost în două rânduri sol la Constantinopol, trimis de patriarhii Ierusalimului din acele vremuri: o dată la împăratul Anastasie, iar a doua oară la împăratul Iustinian. Ajungând deci la vârsta de nouăzeci şi patru de ani, s-a mutat către Domnul.


- peşteri în care au vieţuit schimnicii din Mănăstire

- icoana adormirii întru Domnul a sfîntului Sava, situată deasupra mormîntului său


- zidurile interioare ale Mănăstirii

Sursa fotografiilor: arhiva personală

2 comentarii:

Dana spunea...

Ce frumoooooos! Multumesc mult!

matuşka Eufemia spunea...

cu drag :)