vineri, 31 iulie 2009

icoane cu Prea Sfînta Născătoare de Dumnezeu. Icoana oficială a Muntelui Athos (1)

Icoana Prea Sfintei Născătoare de Dumnezeu - ocrotitoarea Muntelui Athos

Această icoană o reprezintă pe Maica Domnului stînd pe Muntele Athos. În icoană sunt reprezentate şi cele 20 de mănăstiri atonite. Icoana este considerată a fi icoana "oficială" a Muntelui Athos.


Astăzi începe postul Adormirii Maicii Domnului. El se va încheia în 15 august. Pentru a o cinsti pe Prea Sfînta Născătoare de Dumnezeu o să postez cît de des voi putea icoane ale Maicii Domnului din ţările ortodoxe pe care le-am vizitat. Am găsit pe creştinortodox sfaturi folositoare pentru acest post, pe care le voi aşeza în rîndurile de mai jos. Iertare tuturor şi post cu folos duhovnicesc!

Postul este rînduit spre cinstirea Prea Sfintei Născătoare de Dumnezeu, pentru a ne aminti de postul cu care ea s-a pregătit spre trecerea la cele veşnice. Sfinţii Părinţi pomenesc nu doar despre abţinerea de la mîncare, ci şi de la fapte şi gînduri care nu se află în acord cu morala creştină. Acest Post este mai uşor decît cel al Învierii, dar mai aspru decît cel al Naşterii lui Hristos sau al Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel.

Învăţătura despre post menţionează că în postul Prea Sfintei Născătoare de Dumnezeu nu se mănîncă nimic lunea, miercurea şi vinerea pînă la ceasul al IX-lea, adică pînă la ora 15.00, cînd se consumă numai hrană uscată. Marţea şi joia se mănîncă doar legume fierte fără ulei, iar sîmbăta şi duminica se dezleagă la vin şi ulei.

Înainte de începerea postului, creştinii îşi dăruiesc iertare şi îşi cer iertare unii de la altii, pentru ca astfel postul să fie curăţitor nu numai al trupului, ci şi al gîndurilor şi simţirilor noastre.

Niciun comentariu: