luni, 22 februarie 2010

Mitropolitul Nicolae: "Declaraţia lui Elton John reprezintă o blasfemie"


Iată mai jos reacţia puternică pe care a exprimat-o mitropolitul Nicolae din Filipupoleos (Patriarhia Bulgariei) faţă de declaraţiile provocatoare ale compozitorului de muzică pop Elton John pe care acesta le-a făcut într-un interviu în ziarul "Parade" din Statele Unite ale Americii.

Declaraţia provocatoare a lui Elton John spune următoarele: "Cred că Iisus a fost un gay milostiv, un homosexual foarte deştept care a înţeles problemele oamenilor".

Reacţia mitropolitului Nicolae din Filipupoleos a apărut imediat, caracterizînd declaraţia lui Elton John ca fiind: Blasfemie.

În mod concret, mitropolitul Nicolae a subliniat că: "Declaraţia lui Elton John este blasfemie. Aceasta este o provocare şi o mare ispită pentru creştinii din întrega lume, mai ales astăzi, cînd parcurgem prima săptămînă a Postului Mare, cînd toţi credincioşii se căiesc şi se curăţă de păcatele lor".

"În opoziţie cu omul acesta, care se mîndreşte cu păcatele lui şi nu se referă la orice om, ci la Iisus Hristos, despre care Evanghelia spune "Şi voi ştiţi că El S-a arătat ca să ridice păcatele şi păcat în El nu este" (I Ioan 3:5), a continuat mitropolitul Nicolae.

De asemenea, mitropolitul Nicolae a declarat: "Faptul că mijloacele mass-media scot în evidenţă astfel de concepţii denaturate, arată cît de adînc s-a scufundat lumea de astăzi în păcat, dar şi cît de mult a scos din viaţa ei adevărul real. Concubinajul este păcat, dar cel mai greu păcat este homosexualitatea".

Concluzionînd, mitropolitul Nicolae a subliniat faptul că: "Nu ştiţi, oare, că nedrepţii nu vor moşteni împărăţia lui Dumnezeu? Nu vă amăgiţi: Nici desfrînaţii, nici închinătorii la idoli, nici adulterii, nici malahienii, nici sodomiţii, Nici furii, nici lacomii, nici beţivii, nici batjocoritorii, nici răpitorii nu vor moşteni împărăţia lui Dumnezeu" (I Corinteni 6:9-10)

Traducere E.T. după: romfea

luni, 15 februarie 2010

Rugăciuni la începutul Postului Mare


1. Rugăciune pentru vederea păcatului propriu - Sfântul Ignatie Brincianinov

Doamne! Dă-ne să ne vedem păcatele noastre, aşa încât mintea noastră, atrasă cu desăvîrşire de luarea-aminte faţă de păcatele noastre, să înceteze a mai vedea greşelile aproapelui şi să-i vadă pe toţi, într-acest chip, buni. Dă inimii noastre să părăsească grija pierzătoare de neajunsurile aproapelui, să îşi unească toate grijile numai în grija pentru dobândirea curăţiei şi sfinţeniei poruncite şi gătite nouă de Tine. Dă-ne nouă, celor ce ne-am spurcat haina sufletului, să o albim iarăşi: ea a fost deja spălată prin apele botezului, iar acum, după pângărire, aceste haine au nevoie să fie spălate prin apele lacrimilor. Dă-ne să vedem în lumina harului Tău neputinţele cele de multe feluri care trăiesc în noi, înăbuşind în inimă mişcările duhovniceşti, aducând în ea mişcările sângelui şi trupului care sunt potrivnice Împărăţiei lui Dumnezeu. Dă-ne marele dar al pocăinţei, înaintea căruia merge şi pe care îl naşte marele dar al vederii păcatelor noastre.

Păzeşte-ne, cu aceste mari daruri, de hăurile amăgirii de sine, care apare în suflet din pricina păcătoşeniei sale neluate în seamă şi neînţelese, şi se naşte din lucrările patimii dulceţii şi slavei deşarte care trăiesc în el neluate în seamă şi neînţelese. Păzeşte-ne pe noi cu aceste mari daruri în calea noastră către Tine, şi dă-ne nouă să ajungem la Tine, Cela ce chemi pe cei ce-şi recunosc păcătoşenia şi lepezi pe cei ce se socot drepţi, ca să Te slavoslovim în veci, întru veşnica Ta fericire, a Singurului Dumnezeu Adevărat, Răscumpărătorul celor robiţi şi Mântuitorul celor pierduţi. Amin.

2. Rugăciune care se citeşte în fiecare post

Dumnezeul nostru, nadejdea tuturor marginilor pamantului si a celor ce sunt pe mare departe, Cel ce mai inainte ai tocmit, prin Legea Ta cea Veche si cea Noua, aceste zile de post, la care ne-ai invrednicit sa ajungem acum, pe Tine Te laudam si Tie ne rugam: intareste-ne cu puterea Ta, ca sa ne nevoim intru ele cu sarguinta, spre marirea numelui Tau celui sfant si spre iertarea pacatelor noastre, spre omorarea patimilor si biruinta asupra pacatului,- ca impreuna cu Tine rastignindu-ne si ingropandu-ne, sa ne ridicam din faptele cele moarte si sa petrecem cu buna placere inaintea Ta intru toate zilele vietii noastre. Ca Tie se cuvine a ne milui si a ne mantui pe noi, Hristoase-Dumnezeule, si Tie slava inaltam, impreuna si Celui fara de inceput al Tau Parinte, si Preasfantului si bunului si de viata facatorului Tau Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

SursA: Razboi intru Cuvant


vineri, 12 februarie 2010

„De la moarte la viaţă“ - album în memoria vrednicului de pomenire patriarh Pavle



SursA FotO: romfea


Editura Bisericii Ortodoxe Sârbe, în colaborare cu Ministerul Cultelor de la Belgrad, a realizat un album în memoria vrednicului de pomenire patriarh Pavle, anunţă spc.rs, citat de „Ziarul Lumina“. Intitulat „De la moarte la viaţă“, o copie a acestui album foto a fost prezentată şi pe internet la pagina www.spc.rs/files/books/ispracaj/index.html, ca un semn de recunoştinţă şi respect faţă de cei care l-au recunocut pe Pavle drept purtătorul luminii Învierii lui Hristos şi pentru cei care au acceptat sau sunt gata să accepte mesajul său scurt şi concis „Hai să fim oameni!".

SursA: Basilica