marți, 29 septembrie 2009

How the Church is Coming on


Dragii mei, am primit un nou raport de la părintele Alexis despre stadiul lucrărilor la acoperişul de la Biserica unde sînt adăpostite moaştele Sfîntului Edward Mucenicul, pe care îl postez mai jos. În acelaşi timp, am primit şi fotografia de mai sus, care este realizată vinerea trecută. Iată că se pot face minuni şi într-un loc în care Ortodoxia nu este la ea acasă.


ROOFING FUND
Some Good News and Some Bad!


First the bad - two points:-
a) As we indicated last week not everyone met their pledge promises, and our treasurer, Mrs Elizabeth Castle, has now calculated how much more we will need.

b) One item, which will cost about £500, was left off the tender by the contrators, but, as they have done such exellent work in other respects, we have decided to accept it.

This means that we will require a further £4,000 to complete everything, and not £1,303.81 as we thought.

The Good News - three points:-
a) Last week the donations received amounted to £1,215.50 (just under £90 short of last week’s target for two weeks!)

b) We have been promised interest-free loans by two parishioners (one in London, one in Berkshire) to make up any shortfall, though, of course, these would have to be paid off in time.

c) Because of further unforeseen delays in completing the work itself, it means that we probably have another month to collect the final amount.

PLEASE CONTINUE TO HELP US BY YOUR PRAYERS
& DONATIONS IN THIS FINAL LAST PUSH
GOD BLESS YOU!


Saint Edward Brotherhood,
Saint Cyprian’s Avenue,
BROOKWOOD,
Woking,
Surrey GU24 0BL
ENGLAND

U.K. taxpayers, please gift-aid your donation by including a signed note, with your full name and address, saying you wish the charity to be able to reclaim the tax already paid on it.
This enables us to increase your donation by 25%

Please make all cheques payable to:
KING EDWARD ORTHODOX TRUST Co Ltd

US donors paying in dollars, please make cheques (checks !) payable to “Saint Edward Brotherhood”
- we will transfer funds from our dollars account to the KEOTCoLtd account,
and this will save bankers’ fees.



vineri, 25 septembrie 2009

cuvinte din Pateric - avva Pafnutie




PENTRU AVVA PAFNUTIE

1) A zis avva Pafnutie : calatorind pe o cale, mi s-a intamplat de am ratacit din pricina negurii si m-am aflat aproape de sat. Si am vazut pe unii ca se impreunau fara rusine. Asa am stat, rugandu-ma pentru pacatele mele. Si iata, ingerul a venit, avand sabie si mi-a zis : Pafnutie, toti cei ce judeca pe fratii lor, de aceasta sabie vor pieri; iar tu pentru ca nu ai judecat, ci te-ai smerit inaintea lui Dumnezeu, ca si cum tu ai facut pacatul, pentru aceasta numele tau s-a scris in Cartea celor vii.

2) Se spune despre avva Pafnutie, ca degraba nu bea vin. Dar calatorind odata s-a aflat intr-o ceata de talhari si i-a gasit pe ei band vin. Deci il cunostea pe el mai marele talharilor si il stia ca nu bea vin. Vazindu-l tare ostenit, a umplut un pahar cu vin si luand sabia in mana, i-a zis batranului : de nu vei bea, te omor. Si cunoscand batranul ca porunca lui Dumnezeu va sa faca si vrand sa-l castige, a luat si a baut. Iar mai marele talharilor si-a cerut iertare de la el, zicand : iarta-ma, avvo, ca te-am necajit ! Si a zis batranul : cred lui Dumnezeu, ca pentru paharul acesta va face cu tine mila si in veacul de acum si in cel viitor. Zis-a mai marele talharilor : cred lui Dumnezeu ca de acum nu voi mai face rau nimanui. Si a castigat batranul toata ceata, lasandu-si voia sa lui Dumnezeu.

3) A zis avva Pimen ca zicea avva Pafnutie : in toate zilele vietii batranilor, de doua ori pe luna ma duceam la dansii, avand pana la dansii departare ca douasprezece mile si tot cugetul il spuneam lor si nimic altceva nu-mi ziceau, decat aceasta : in orice loc vei merge, nu te numara pe tine si vei fi odihnindu-te.

4) Era un frate la Schit cu avva Pafnutie si era luptat spre curvie si zicea : de voi lua zece muieri, nu-mi implinesc pofta mea. Iar batranul il mangaia zicand : nu, fiule, razboiul este al dracilor. Si n-a ascultat fratele, ci s-a dus in Egipt si si-a luat muiere. Iar dupa o vreme s-a intamplat de s-a suit batranul in Egipt si s-a intalnit cu el, care ducea o cosnita cu scoici. Iar batranul nu l-a cunoscut, dar el i-a zis lui : eu sunt cutare, ucenicul tau ! Si vazindu-l batranul in necinstea aceea, a plans si i-a zis : cum ai lasat cinstea aceea si ai venit in necinstea aceasta ? Insa luat-ai cele zece muieri ? Si suspinand a zis : cu adevarat, una am luat si ma chinuiesc cum sa o satur de paine. I-a zis lui batranul : vino iarasi cu noi ! Si a intrebat : este pocainta, avvo ? Este, i-a raspuns batranul. Asa, lasand toate, a mers dupa dansul si intrand in Schit, din cercare s-a facut calugar iscusit.

5) Unui frate ce sedea in pustia Tebaidei, i-a venit cuget, zicand : ce sezi fara de roada ? Scoala-te, du-te la chinovie si acolo vei face roade ! Si sculandu-se, a venit la avva Pafnutie si i-a vestit lui cugetul. Si i-a zis lui batranul : du-te, sezi in chilia ta si fa o rugaciune dimineata, una seara si una noaptea; si cand ti-e foame, mananca si cand ti-e sete, bea si cand iti este somn, dormi si ramai in pamant pustiu si nu te apleca la cuget. A venit inca si la avva Ioan de i-a vestit graiurile lui avva Pafnutie. Si a zis avva Ioan : nu face nicidecum rugaciuni, ci numai sezi in chilia ta. Si sculandu-se, a venit la avva Arsenie si i-a vestit lui toate. Atunci i-a zis lui batranul : tine precum parintii ti-au zis, ca mai mult decat acestea nu am ce sa-ti zic. Si incredintandu-se, s-a dus.

SursA: SfaturiOrtodoxe

joi, 24 septembrie 2009

Sfinte Siluane Atonitule, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!


RUGACIUNE

O, Sfinte Siluane, cu lacrimile tale ai dobandit smerenia lui Hristos in Duhul Sfant si dascal al iubirii de vrajmasi ai devenit in acest veac plin de ura si de tulburare! O, dulce psaltire a pocaintei si alauta binecantatoare a Duhului Sfant!

Noi, cei insufletiti de vietuirea ta cea aleasa, ne plecam genunchii in fata sfinteniei tale care rusineaza pe cei ce nu mai cred ca Dumnezeu lucreaza in Biserica Sa si iti marturisim ca inimile noastre suspina dupa linistea ta, dupa dragostea ta de Dumnezeu, de oameni si de vrajmasi.

Marturisim ca avem nevoie de mijlocirea ta pentru noi la Dumnezeu, Sfinte Siluane, ca mult suntem tulburati in aceasta lume care ne invata sa fim rai, iubitori de slava desarta si orbi ai pacatului. Roaga-L, Parinte sfinte, sa ne daruiasca si noua blandetea Sa, indelunga - rabdare, tacerea, infranarea si iubirea Lui cea dumnezeiasca pentru toata faptura.

Sfinte Siluane, tu care ai trecut prin atatea incercari duhovnicesti intarit de Sfantul Duh, nu ne lasa sa fim inghititi de marea lumii acesteia. Fii calauza noastra, fii povatuitorul nostru, mijloceste pururea pentru noi ca sa stingem vapaia patimilor, sa biruim raul din inimile noastre si astfel sa ne mantuim sufletele.

Asa, Cuvioase Parinte Siluane, podoaba calugarilor din Sfantul Munte al Athosului, cel care te-ai facut pe tine lacas Sfintei Treimi, izbaveste pe cei ce cu credinta savarsesc prea cinstita pomenirea ta si pe cei ce saruta cu evlavie moastele tale, spre slava Celui ce S-a proslavit in tine si daruieste prin tine tamaduire tuturor celor ce alearga la ajutorul tau. Vazand rautatea si nimicnicia noastra, Doamne, Dumnezeul nostru, Cel ce l-ai numarat pe Sfantul Siluan in ceata alesilor Tai, trimite-l noua ca pe un adevarat Parinte, spre a ne povatui cum sa traim o viata cuviincioasa, o viata de nevointa si de rugaciune, ca sa Te aflam milostiv in ceasul mortii si la Infricosatoarea Judecata, Amin.

SursA: Acatistul Sfintului Siluan Atonitul


luni, 21 septembrie 2009

rugăciuni folositoare pentru viitoare mămici


Rugăciuni pentru pruncul ce se află în pântecele mamei

Prima rugăciune

O, Multmilostive Doamne, Ziditorul şi Creatorul cerului şi al pământului şi al tuturor făpturilor, Cel ce ai revărsat binecuvântarea Ta asupra soţilor creştini: iată moştenirea Domnului, copiii care sunt darul Lui; Mulţumesc Ţie, Doamne, că m-ai făcut să mă împărtăşesc de această binecuvântare şi de darul Tău şi Te rog, binecuvintează rodul pântecelui meu, sfinţeşte-l cu Duhul Tău Cel Sfânt, ca să intre în rândul copiilor Tăi iubiţi şi învredniceşte-l să se împărtaşească cu Sfintele Taine ale Bisericii iubitului Tău Fiu şi Dumnezeului meu, Iisus Hristos, ca prin ele să se sfinţească şi să se cureţe de păcatul strămoşesc. Doamne Dumnezeul meu!

Eu şi rodul pântecelui meu suntem copiii mâniei, dar Tu, Părinte, milostiveşte-Te de noi şi stropeşte cu isop pruncul acesta, ca să se cureţe şi mai alb decât zăpada să se facă. Întăreşte-l şi păzeşte-l în pântecele meu până în ceasul când va trebui să se nască. El nu a fost ascuns de ochii Tăi când a fost zămislit. Tu i-ai dat viaţă şi suflare. Păzeşte-mă de frică şi de duhurile rele care vor să nimicească lucrul mâinilor Tale. Dăruieşte-i înţelepciune şi ca trupul lui să crească sănătos, curat şi întreg şi la ceasul cuvenit să-l nasc cu bine. Dă-mi tărie şi putere pentru a naşte, grăbeşte în ajutorul lui şi uşurează durerile mele, pentru că acesta este făptura Ta, zidirea puterii Tale minunate, lucrarea milei şi milostivirii Tale.

Adu-ţi aminte de cuvintele Tale; Tu m-ai scos din pântecele mamei mele, Ţie îţi aparţin de la naştere, Tu m-ai alinat la sânul mamei. Tu eşti Dumnezeul Care ştii şi vezi nevoile oamenilor. Tu ai spus: femeia la naştere va suferi pentru că a venit ceasul ei. Doamne, pentru această milă a Ta şi pentru inima Ta multmilostivă mă rog Ţie, binevoieşte să alini durerea mea pe care Tu mai dinainte ai cunoscut-o şi adu-l în lume pe pruncul Tău acesta viu şi sănătos. Ţie Ţi-l încredinţez, în mâinile Tale îl încredinţez, Doamne Iisuse Hristoase, ca să binecuvintezi rodul pântecelui meu, aşa cum altădată binecuvântai copiii care erau aduşi la Tine, spunând: ,,Lăsaţi copiii să vină la Mine, căci a unora ca acestora este Împărăţia Cerurilor.” Mântuitorule, aşa aduc şi eu înaintea Ta pruncul acesta, întinde asupra lui mâna Ta. Binecuvintează-l cu Duhul Sfânt şi sfinţeşte-l când va veni în această lume, binecuvântat şi botezat, fă-l om nou şi curăţeşte-l cu Sângele Tău, ca să fie curat şi mădular al Trupului Tău şi al Sfintei Tale Biserici, ca din buzele lui să se audă laudă înălţată Ţie şi să fie moştenitorul vieţii veşnice, prin Sfintele Tale patimi şi în numele Tău Cel Sfânt, Iisus Hristos. Amin. Doamne şi Mântuitorul meu, dă-mi putere ca să nasc cu bine acest prunc pe care îl iubesc, ca să-l cresc în învăţătura creştină şi să-l dedic slujirii Tale şi Sfintei Tale Biserici. Amin.

A doua rugăciune

Doamne, Cel care ai zis oamenilor : „Creșteti și vă înmulțiți și stăpâniți pământul” binecuvântând nașterea de prunci, arată mila ta și acestui copil ce se află încă în pântecele mamei sale, și ajută-l să se nască la vremea de Tine rânduită. Dă-i lui, Doamne, creștere firească, sănătate și putere.

Părinte Ceresc, Care porți de grijă păsărilor cerului și înfrumusețezi crinii țarinii, poartă de grijă și acestui copil care n-a văzut încă lumina soarelui. Nu ne părăsi pe noi robii Tăi și ocrotește cu harul Tău pe pruncul acesta al nostru și binecuvintează nașterea lui după mulțimea milostivirii Tale. Amin.

Sursa:

http://femeiaortodoxa.wordpress.com/2009/02/25/rugaciuni-pentru-pruncul-ce-se-afla-in-pantecele-mamei/

Rugăciune pentru naștere ușoară

O, Preaslăvită Maică a lui Dumnezeu! Miluieşte-mă pe mine păcătoasa roaba ta, vino întru ajutorul meu în vremea durerilor mele pe care le rabdă toate fiicele Evei în timpul naşterii. O, ceea ce eşti binecuvântată între femei, adu-ţi aminte cu ce bucurie şi dragoste te grăbeai să ajungi la ruda ta Elisabeta când aceasta a rămas însărcinată şi ce minune s-a arătat cu mama şi cu pruncul din pântecele ei şi, din nesecata milostivire a ta, dă-mi şi mie, umilei tale roabe, naştere uşoară! Dă-mi harul ca acest copil ce se află lângă inima mea să strige cu bucurie aşa cum Sfântul prunc Ioan s-a închinat Dumnezeului şi Mântuitorului nostru, Care din iubire pentru noi, păcătoşii, nu S-a ruşinat, ci a aceptat să fie prunc. Bucuria negrăită de care s-a umplut inima ta feciorelnică la naşterea Fiului şi Dumnezeului tău să-mi aline durerea! Mântuitorul tău născut de tine, să mă păzească de moartea care curmă viaţa multor mame la naştere şi să se numere rodul pântecelui meu în rândul aleşilor lui Dumnezeu! Auzi, Preaslăvită Împărăteasă a Cerurilor, smerita mea rugăciune, întoarce faţa ta spre mine şi nu mă ruşina, nădejdea mea, ci acoperă-mă, ajutătoarea creştinilor şi tămăduitoarea bolnavilor cu acoperământul tău în ceasul chinurilor şi al durerilor, ca să mă învrednicesc să cunosc că tu eşti Maica milostivirii şi să slăvesc bunătatea ta, căci tu nu nesocoteşti niciodată rugăciunile celor sărmani şi îi izbăveşti pe toţi cei ce te cheamă în ceasul necazurilor. Amin.

Sursa:

http://femeiaortodoxa.wordpress.com/2009/02/25/rugaciune-pentru-na%C8%99tere-u%C8%99oara/


marți, 15 septembrie 2009

orbul şi ziaristul


Pe o stradă din Paris stătea un orb cu o pălărie la picioare şi o plăcuţă de lemn pe care scria cu cretă albă: "Vă rog, ajutaţi-mă, sînt orb!"

Un ziarist a trecut pe acolo şi a văzut foarte puţini bani în pălărie. Fără să scoată un cuvînt, a luat plăcuţa, a întors-o pe dos, a scris altceva, a pus-o la picioarele orbului şi a plecat.

Spre seară, ziaristul s-a întors pe acelaşi drum, trecînd din nou pe lîngă orb. Acum pălăria lui era plină de bacnote şi monede.

Orbul a recunoscut paşii ziaristului şi l-a întrebat dacă el este cel care i-a rescris plăcuţa şi ce anume scrisese. Ziaristul a răspuns: "Nimic care să fie în neconcordanţă cu anunţul dumitale, doar că exprimat cu alte cuvinte". Şi, surîzînd, şi-a continuat drumul.

Orbul nu a aflat niciodată ce a scris ziaristul. Noul anunţ, pe care acesta îl scrisese, spunea: "Astăzi e primăvară în Paris şi eu nu o pot vedea".

Morala: De multe ori, cînd lucrurile nu ne reuşesc aşa cum am dori, o idee bună este aceea de a ne schimba strategia! ;)

Sursa: e-mail

joi, 10 septembrie 2009

Târgul iconarilor şi al meşterilor cruceri la Muzeul Ţăranului Român


De Ziua Crucii vă invităm la
Târgul iconarilor şi al meşterilor cruceri

prăznuim cu meşteri, iconari, cruceri şi artişti din 11 până în 13 septembrie, de la zece dimineaţa la şase seara. Cumpărăm sau ne bucurăm ochiul şi inima cu troiţe şi cruci, icoane şi izvoade, pristolnice şi pecetare, miniaturi, îngeri ţesuţi, poveşti despre cruceri şi atelierele lor.

sala Acvariu
Troiţe din Valea Slănicului, Buzău
11- 30 septembrie / orele 10 – 18

sala Foaier
60 de biserici din lemn din nordul Olteniei şi sudul Transilvaniei
11- 30 septembrie / orele 10 – 18

sala Foaier
concert de muzică psaltică, Grupul Nectarie Protopsaltul
13 septembrie / ora 16


Târg mic, alternativ la cele tradiţionale, Târgul iconarilor şi al meşterilor cruceri este un tip de act cultural care îşi propune să recupereze frumuseţea obiectului de cult şi a spaţiului din care provine. Încercăm prin expoziţii, ateliere, instalaţii să reconstituim o tipologie a obiectului de gen şi să radiografiem alchimia interioară a creaţiilor contemporane în care tradiţia încă locuieşte. Ca şi în ceilalţi ani, evenimentul nu îşi propune un rating comercial, ci încearcă o primenire - recuperarea fragmentară a unui teritoriu dominat de o inflaţie agresivă a prostului gust, ignoranţei, confuziei - ca reacţie la suprasaturarea pieţei cu obiecte de cult de proastă calitate sau deturnate de la sensul iniţial.

Expoziţia Troiţe din Valea Slănicului - Buzău recompune fragmentar printr-o serie de printuri fotografice şi instrumentar de teren un spaţiu traversat şi umplut de semne ale sacrului, urmăreşte decuparea vizuală şi prezentarea unor contexte cu cazuri de interes patrimonial, o inventariere şi o tipologie sumară a troiţelor din satele cercetate.

Expoziţia 60 de biserici de lemn este un document asupra situaţiei actuale a bisericilor de lemn din sudul Transilvaniei şi din nordul Olteniei, un instrument de lucru pentru proiecte ulterioare de restaurare, cercetare etnologică, arhitectură etc. şi face parte dintr-un proiect mai amplu de intervenţie de urgenţă pentru monumentele aflate în situaţie critică, bisericile de lemn fiind un element esenţial în cadrul peisajului cultural din sudul Transilvaniei şi nordul Olteniei. Cele 60 de biserici de lemn conţin circa 3000 mp de pictură care se află în diverse stări de degradare. La unele monumente atât obiectul de arhitectură cât şi pictura este în prag de colaps.
Organizatori şi iniţiatori proiect: Fundaţia DALA, OAR, UAUIM.
Partener principal: Muzeul Ţăranului Român

Grupul Psaltic Nectarie Protopsaltul a fost înfiinţat în anul 2001 din dorinţa de a face cunoscută într-o mai mare măsură cântarea bizantină, muzica tradiţională a Bisericii Ortodoxe. Grupul poartă numele schimonahului Nectarie (†1899), unul dintre cei mai renumiţi cântăreţi de la Sfântul Munte din a doua jumătate a secolului al XIX-lea şi, probabil, cel mai de seamă psalt român.
Fondat de Valentin Gheorghe – fost protopsalt al bisericilor Sf. Arhangheli „Stavropoleos” şi Sf. Grigorie Palama din Bucureşti – Grupul Nectarie Protopsaltul este condus din 2008 de Sabin Preda, asistent universitar la Facultatea de Teologie din Bucureşti.
Cântările pe care grupul le interpretează sunt scrise cu precădere de către psalţi români din secolul al XIX-lea (Macarie Ieromonahul, Anton Pann, Dimitrie Suceveanu) şi de tineri alcătuitori din zilele noastre (diaconul Constantin Cornel Coman, Virgil Ioan Nanu).

Bilet de intrare: 4 lei, 2 lei redus pentru elevi, studenţi şi pensionari

Sursa: MTR

miercuri, 2 septembrie 2009

veşnică pomenire părintelui Serafim Rose!


"... În ciuda eforturilor de a-i lega maxilarul, gura părintelui s-a destins firesc într-un zîmbet blînd de inconfundabilă bucurie cerească. Potrivit tradiţiei ortodoxe, părintele Serafim a fost îmbrăcat mai întîi în haina botezului, apoi cu hainele călugăreşti, iar apoi cu veşmintele sale preoţeşti. Haina botezului a fost oferită de către nou-luminatul John, care fusese botezat cu doar patru zile în urmă.

Curînd după aceea, un procuror pe nume David de Mars, care era prieten şi vecin al mănăstirii, a venit cu camioneta ca să-l ducă pe părintele Serafim înapoi la Noble Ridge. O adevărată procesiune de maşini urca întortocheatul drum de munte spre mănăstire şi din fiecare maşină se auzeau cîntări neîncetate.

La mănăstire, trupul părintelui Serafim a fost aşezat în mijlocul Bisericii, într-un sicriu simplu de lemn, făcut de Basil, fiul lui Vladimir Anderson. Acolo avea să rămînă pînă la înmormîntare. În Biserică a început citirea Psaltirii zi şi noapte, iar privegherea a devenit rugăciune de priveghi pentru odihna sufletului părintelui Serafim.

Seara tîrziu a sosit la mănăstire părintele Alexei Young de la Etna. "Am stat cu părintele Serafim în Biserică toată noaptea", îşi aminteşte el. "Oamenii veneau şi plecau. Desigur, nu era curent electric, ci doar lumînări. Periodic mă ridicam şi făceam cîte o panihidă. Îmi amintesc cum mă uitam la el şi mă gîndeam: S-a dus. Nu este cu putinţă. Şi, mai ales, îmi amintesc cum îi priveam mîna dreaptă şi mă gîndeam că mîna aceea nu se va mai ridica niciodată să mă binecuvînteze. Aşa că am ridicat-o eu şi m-am binecuvîntat cu ea pentru ultima oară"..."

(Fragment din cartea Viaţa şi lucrările părintelui Serafim Rose, ieromonahul Damaschin, traducere Constantin Făgeţan şi p. Constantin Jinga, editura Sophia, Bucureşti, 2005 )